Κηπολόγιο

  • Η Αιμιλία
  • Κηπουρική for dummies
    • Μπαλκόνι
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • Κήπος
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • DIY – Φτιάξτο μόνος σου
    • Design – Τάσεις
  • Κατηγορίες Φυτών
    • Δέντρα
    • Θάμνοι
    • Πόες – Βολβοί
    • Λαχανικά – αρωματικά
    • Γκαζόν – Γρασίδια
    • Κάκτοι – Παχύφυτα
    • Αναρριχώμενα
    • Εσωτερικού χώρου
9 July , 2012

Κηπουρική for dummies: ζιζάνια στο γκαζόν

Κηπολόγιο/ 15 Σχόλια
Μπορώ να φανταστώ ποιο είναι το πρόβλημά σου εσένα, φίλε μου, που έχεις γκαζόν στον κήπο σου. Ξέρω. Σε νοιώθω. Το βλέπω στα μάτια σου: θλίψη, απογοήτευση, άρνηση, κλάμα, μίρλα και γκρίνια. Ξέρω τι σου συμβαίνει:

έχει γεμίσει το γκαζόν σου ζιζάνια.


Γκαζόν με ζιζάνια πλατύφυλλα και αγρωστώδη

Σε αντίθεση με ένα γκαζονάκι που είναι πράσινο μεν, καθαρό από ζιζάνια δε.

Γκαζόν πεντακάθαρο, τριζάτο

Τα πιο συνηθισμένα αυτή την εποχή είναι η γλυστρίδα που όταν φυτρώσει απλώνει σα χταπόδι τα κλαδιά της και πνίγει ό,τι βρει στο διάβα της. Το μόνο χρήσιμο που κάνει είναι ότι μπορείς να την μαζέψεις και να την κάνεις σαλάτα. Και μετά δε θα βάζεις γλώσσα μέσα. Ό,τι έπαθε και η καλή σου η παπίτσα.
Την γλυστρίδα δε την κουρεύεις μαζί με το γκαζόν ούτε την κόβεις μόνο επιφανειακά. Πρέπει να την βγάλεις ολόκληρη μαζί με όλη τη ρίζα της, επαναλαμβάνω ολόκληρη, πριν ανθίσει. Αν ανθίσει, θα σου κάνει μία στρατιά γλυστριδάκια.

Γλυστρίδα. Μπλα μπλα μπλα μπλα…

Άλλη μάστιγα του χλοοτάπητά σου αυτή την εποχή είναι η κύπερη. Αυτή φυτρώνει και μεγαλώνει σε ύψος παραπάνω από το ύψος του γκαζόν μέσα σε 3 μέρες. Ούτε αυτή την κουρεύεις με το γκαζόν. Θα μου πεις είναι κι αυτή πράσινο χορταράκι. Χεχε, σε ξεγέλασε. Πράσινη είναι, αλλά όταν βγουν πολλές τότε η ανομοιομορφία στο γκαζόν σου είναι τόσο τραγική, σα να πέρασε κουρέας και το πετσόκοψε όπου έβρισκε.

Κύπερη.

Τέλος, το γκαζόν επίσης καταστρέφεται αν γεμίσει τριφύλλι. Και γεμίζει πολύ εύκολα και γρήγορα. Δες.

Τι κάνεις σε περίπτωση που γεμίσει το γκαζόν σου ζιζάνια; Μπορείς να τα ψεκάσεις με επιλεκτικό ζιζανιοκτόνο, αλλά αυτό είναι κάτι που απαιτεί τεράστια προσοχή και δεν είναι και σούπερ αποτελεσματικό.

Άρα, μπορείς να φανταστείς τι κάνεις:

γονυπετής βγάζεις με τη ρίζα ένα ένα τα ανεπιθύμητα ζιζάνια. 
Κουράγιο.
Προσοχή: πρέπει να βγουν με τη ρίζα

Αφού τα βγάλεις θα δεις ένα κενό. Σιγά σιγά θα γεμίσει με γκαζόν ξανά ή θα πρέπει να ξανασπείρεις.
Αυτό είναι το βουνό με τα ζιζάνια που έφτιαξες μετά το ξεχορτάριασμα.

Μοιράσου το
Προηγούμενο
Επόμενο
  • http://www.blogger.com/profile/03192995310586225153 Irenicus

    Τον Σεπτέμβριο ψεκασμός με ΡΑΟΥΤΑΜΠ και ξανά σπορά γκαζόν δεν θα είναι μια καλή λύση προκειμένου να μην έχουμε την επομένη χρονιά ζιζάνια η θα ξαναβγούν πάλι και άντε πάλι από την αρχή?

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Το roundup σκοτώνει τα πάντα. Είναι πολύ ισχυρό ζιζανιοκτόνο και επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, τους ανθρώπους και την πανίδα.
    Παρ’ όλα αυτά, αν είναι μεγάλη ανάγκη το χρησιμοποιούμε. Αν βγάζεις έγκαιρα τα ζιζάνια με τα χέρια πριν ανθίσουν, μετά από λίγο καιρό δε θα υπάρχει πια σπόρος και δε θα ξαναφυτρώνουν.

  • http://www.blogger.com/profile/03192995310586225153 Irenicus

    Συμφωνώ αλλά στην περίπτωση που μέσα στο γκαζόν έχει σε ορισμένα σημεία Αγριάδα αυτή με το χέρι είναι δυνατόν να βγει? Είμαι και εγω αντίθετος με την χρήση τους αλλά μέχρι τώρα έχω κουραστεί να βγάζω συνέχεια αγριόχορτα και κυρίως έχω δυο ήδη μέσα στο γκαζόν Ελευσίνα Eleusine indica και αγριάδα , οπότε τι να κάνω? Ιδίως η Ιντικα με έχει κουράσει πάρα πολύ…

    • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

      Αν είναι έτσι τότε ψέκασε. Πρόσεξε όταν θα σκάψεις να μη μείνουν ριζώματα αγριάδας γιατί θα ξαναφυτρώσει.

  • http://www.blogger.com/profile/03192995310586225153 Irenicus

    μόνο με βαθύ φρεζάρισμα θα έχει αποτέλεσμα χωρίς να ρίξω φάρμακο. Εγώ τον Μάρτιο το φρεζαρισα με ενα πατοφτυαρο μόνος μου δεν είναι πολύ μεγάλη επιφάνεια 100 τ.μ χωρίς να φέρω μηχάνημα αλλά σε ορισμένα σημεία πρέπει η παλιά αγριάδα να έμεινε αλλά αυτή η Ιντικα δεν ξερω φυτρώνει σαν τρελή παντού βγαίνει πολύ ευκολότερα με το χέρι αλλά δεν ξέρω αν μόνο με Φρέζα αν θα επανεμφανιστεί?

  • http://heartbreaksuzie.tumblr.com/ heartbreaksuzie

    Η τελευταία φωτογραφία είναι καταπληκτική! Νικήσαμε!

  • http://www.blogger.com/profile/15401492991905070681 kathycallie

    εμείς είχαμε φυτεψει τριφύλι και μετά γκαζόν! Τώρα είναι ανάμεικτο! αλλά το γκαζόν σε κάποια σημεία ξεραινεται. Μοιαζει λίγο με την προτελευταία φώτο
    Kathy by anthomeli

  • O ΠΑ από τους ΚΑΠΑ

    Το 1989 όταν για πρώτη φορά φυτέψαμε γκαζόν ήταν πολύ όμορφο και φρέσκο. Με το πέρασμα των χρόνων φύτρωσε και αγριάδα, λόγω και των γύρω παρτεριών τα οποία είχαν κάθε είδους αγριάδα. Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαρίζει κανείς την αγριάδα από το γκαζόν, ιδιαίτερα όταν αυτό καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Έτσι τώρα έχει μείνει μόνο αγριάδα η οποία όμως αφού κουρεύεται και ποτίζεται δεν έχει διαφορά αισθητική από το γκαζόν. Επίσης το γκαζόν τις ζεστές μέρες του Ελληνικού καλοκαιριού χρειάζεται μέχρι και 2 ποτίσματα ημερισίως όπως και λίπανση. Αντίθετα η αγριάδα αντέχει μέχρι και 2 ημέρες χωρίς καθόλου πότισμα το καλοκαίρι και καθόλου λίπανση. Αν λάβουμε υπόψη ότι το καλοκαίρι το νερό της ύδρευσης δεν επαρκεί και η πίεσή του είναι χαμηλή, όπως στην Περαία που δεν είχαμε νερό για 2 εικοσιτετράωρα, η αγριάδα είναι μια χαρά. Αν δεν κάνω λάθος πωλείται κιόλας γκαζόν αγριάδα. Αυτά από έναν εμπειρικό ερασιτέχνη κηπουρό του σαββατοκύριακου.

  • O ΠΑ από τους ΚΑΠΑ

    Ξέχασα να τονίσω ότι το αρνητικό της αγριάδας είναι ότι το χειμώνα κιτρινίζει. Βέβαια την άνοιξη πρασινίζει πάλι.

  • http://www.blogger.com/profile/03192995310586225153 Irenicus

    Εκανα την τελευταία προσπάθεια να ξεριζώσω όλα τα ζιζάνια από το γκαζόν έχουν μείνει ελάχιστα και αυτά θα τα αποτελειώσω αύριο . Ακόμα και τμήματα αγριάδας έχω βγάλει και θα κάνω επανασπορα σε σημεία που θα χρειαστεί απλά θέλω μια να μου πείτε μια φυσική μέθοδο να αποφύγω τα μυρμήγκια να φανέ τον σπόρο , έχω ακούσει για ρίγανη και μουστάρδα δεν ξέρω αν είναι αποτελεσματικά?

  • Ειρήνη

    κιεγώ το ίδιο ακριβώς με τον καπα. πριν 7 χρόνια βάλαμε χλοοτάπητα καταπράσινο και γυαλιστερό. 2 χρόνια τον χαρήκαμε, α, δεν μπορώ να πω! Μετά μας άφησε χρόνους, αλλά και απογόνους, πολλές αγριάδες, οι οποίες δεν διαφέρουν και πολύ απ’το γκαζόν, απλά μεγαλώνουν πιο γρήγορα και θέλουν πιο συχνό κούρεμα. Μαζί συμβιώνουν αρμονικά και λογιών λογιών τριφυλλάκια.
    Αλλά όπως προελαλήθει, ούτε συχνό πότισμα απαιτούν όλα αυτά, ούτε λιπάσματα ούτε έχουν πρόβλημα με τα κακά των σκύλων πάνω τους :Ρ

  • http://www.blogger.com/profile/05971217044906707142 AMANTA

    Και γιατί να είναι ομοιόμορφο το χορταράκι σας; Και η αγριάδα είναι μια χαρά και το τριφύλλι επίσης. Την άνοιξη βγαίνει πρώτα το τριφύλλι, μετά τα ραδίκια, μετά η αγριάδα… και αν υπάρξει κενλό ανάμεσα έχουμε και γλυστρίδες, απ τα πιο ωφέλιμα λαχανικά. Αυτή την εποχή μαζεύω και….
    Γεμίζω τα βαζάκια μου με γλυστρίδες, προσθέτω σκόρδο, ξύδι και γεμίζω με νερό. Τα αποστειρώνω και έχω ωραίο μεζέ για τον χειμώνα. Σερβίρω στραγγίζοντας και προσθέτοντας λαδάκι

  • Kontojohn

    Λοιπόν, πάνε 20 μέρες που έσπειρα αγριάδα με festuca σε ένα κηπάκο που έφτιαξα με τα τίμια χεράκια μου, και εδώ και λίγες μέρες εμφανίσθηκαν τα ζιζάνια που βλέπω εκει σα πάν, (πλατύφυλλα και μυτερά διαόλια)… Το ερώτημα είναι, να μπω μέσα να τα ξεριζώσω ένα προς ένα πατώντας βάναυσα το νεαρό γκαζόν? (όπου έχει βγει καλά…) Ή να περιμένω να μεγαλώσουν 10 – 20 μέρες ακόμη? Πείτε μου μη κάνω καμιάν κουτουράδα σας παρακαλώ!

    • papitsa

      Τα χόρτα είναι κακός μπελάς Πρέπει να βγουν με το χέρι, ακόμη κι αν χρειαστεί να πατήσεις βάναυσα με τα τίμια ποδαράκια σου πάνω στα νεαρό χορταράκι. Αν περιμένεις, με τα ποτίσματα που κάνεις για το γκαζόν, θα θεριέψουν και τα χόρτα. Νωρίς έσπειρες πάντως, αφού ήθελες αγριάδα. Θέλει πάνω από 30 βαθμούς η αγριάδα για να φυτρώσει. Είσαι οριακά – θα αργήσει να φυτρώσει.

  • Lost

    Το γκαζόν στην Ελλάδα είναι παραφύσιν καλλιέργια, ιδίως οι ψυχρόφυλλες ποικιλίες.
    Οι ποικιλίες της Festuca Arudinacea του μόνου είδους κατάλληλου για πολυετή χλοοτάπητα οικιακής χρήσεως στη Β.Ελλάδα χρειάζεται έμπειρο συντηρητή. Πυκνές λιπάνσεις και επαρκή νερό. Άπαξ και εισβάλλουν αγριάδα, κύπερη ή λοιπά αγρωστώδη ζιζάνια χρειάζεται βοτανίσματα και επανασπορές. Το γκαζόν σε αντίθεση με το τι νομίζουν πολλοί ανίδεοι είναι σπορ που θέλει τουλάχιστον καλό μάστορα για να μην πω γεωπόνο επιβλέποντα…αλλιώς μάθε να κουρεύεις αγριόχορτα. ΑΑΑΑ…και ναι αυτοκίνητο αλλάζεις στα 10 χρόνια και νομίζεις ότι το γκαζόν με απλά κουρεματάκια θα σε πάει για πάντα?….για πάνε να δεις τι μάχες δίνουν στα γκολφ να κρατήσουν καθαρές τις περιοχές γύρω από τις τρύπες….
    Επίσης όποιος συγκρίνει αγριάδα, κικούγιου, διχόνδρα κλπ με μια καλή φεστούκα τουλάχιστον στη Β.Ελλάδα είναι μάλλον ανίδεος…

Η Αιμιλία

Είμαι η Αιμιλία Ροδοπούλου και είμαι MSc Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ. Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας υπηρεσίες κηπουρικής, σεμιναρίων, αρθρογράφου και ανθοστολισμού εκδηλώσεων.
— Διαβάστε περισσότερα...

Νέα & Υπηρεσίες

  • Υπηρεσίες
  • Διαγωνισμοί
  • Νέα - Εκδηλώσεις
  • Αρθρογραφία
  • Διαφημιστείτε

Ακολουθήστε το Κηπολόγιο



Επικοινωνία

emilia@kipologio.gr
Θεσσαλονίκη

Copyright © 2018 Κηπολόγιο