-Η εποχή αυτή είναι ό,τι πρέπει για να κάνεις πολλά πράγματα, τα ‘χουμε πει αυτά. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Ποιος ξέρει να μας πει; Ναι, ας πει ο Γιαννάκης στο τρίτο θρανίο.
-Να σπείρουμε γκαζόν, κυρία!
-Εύγε Γιαννάκη! 20 στο τρίμηνο!
Καθαριότητα
Έχεις ένα κομμάτι γης σμπαραλιασμένο. Γεμάτο χόρτα, πέτρες, σκουπίδια, μπάζα, σπασμένα πλακάκια, κομμένα καλώδια και μισοφαγωμένα σαντουίτς που πετούσαν κατά καιρούς τα μαστόρια όσο χτιζόταν το σπίτι. Ή έχεις ένα κομμάτι γης πάλι γεμάτο χόρτα, ακαλλιέργητο για αιώνες που πατούσαν πάνω του ανθρώποι, αυτοκίνητα, ελέφαντες και τυραννόσαυροι. Τι πρέπει να κάνεις:
- Σκοτώνεις με ζιζανιοκτόνο ευρέως φάσματος τα χόρτα ή τα απομακρύνεις με μηχανικά μέσα. Αν ρίξεις ζιζανιοκτόνο, αυτά θα μαραθούν και θα τεζάρουν, αλλά και πάλι μετά θα πρέπει να τα απομακρύνεις. Τι νόμιζες;
- Απομακρύνεις ο,τιδήποτε δεν είναι χώμα (δηλ. πέτρες, σκουπίδια, μπάζα, σπασμένα πλακάκια, κομμένα καλώδια και μισοφαγωμένα σαντουίτς). Δε σου χρειάζονται και οι πέτρες είναι επικίνδυνες όταν θα χειριστείς μηχανήματα, όπως φρέζα.
Χώματα
- Περνάς το χώμα σου με κάποιο μηχάνημα (π.χ. φρέζα) για να ανακατευτεί το χώμα και να αφρατέψει. Προσοχή: η φρέζα δεν είναι τόσο εύκολη στον χειρισμό όσο το μιξεράκι του καφέ. Θέλει εμπειρία, δύναμη, υπομονή και μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ζήτα από κάποιον γεωργό να σου κάνει τη δουλειά.
- Μετά το φρεζάρισμα, το κομμάτι γης σου είναι σα να έχει πέσει βόμβα. Το στρώνεις ίσιο για να μην έχει βουναλάκια, λακκάκια και διάφορα σκαμπανεβάσματα. Χρησιμοποιείς φτυάρι, τσουγκράνα και πιθανώς τσάπα ή γκασμά.
Δύο περιπτώσεις: έχεις καλό χώμα ή κακό χώμα.
- Αν το χώμα είναι καλής ποιότητας, το στρώνεις τέλεια με τσουγκράνα. Δημιουργείς μία ελαφρά κλίση αντίθετα από το σπίτι, ώστε να μην καταλήγει το νερό της βροχής και του ποτίσματος στη βεράντα σου.
- Αν το χώμα είναι του πεταματού, ζητάς να σου φέρουν “χώμα για γκαζόν” με ένα φορτηγό. Απευθύνεσαι σε εταιρίες με “χωματουργικά” ή “εκσκαφές”. Το χώμα αυτό στην αγορά το λένε “μίλι” και είναι αμμώδες. Ξέρει ο χωματατζής. Χρειάζεσαι περίπου 10-15 εκ. ύψος από το χώμα αυτό. Άρα, υπολόγισε τα κυβικά μέτρα που θα παραγγείλεις, ανάλογα με το εμβαδό του κομματιού γης σου.
- Το φρέσκο μίλι που θα σου φέρει ο χωματατζής, θα το αδειάσει σε ένα βουναλάκι. Θα το αδειάσει και θα γίνει μπουχός. Όχι, που θα ασχολείται με σένα. Αυτό το βουναλάκι, αν είναι τεράστια η επιφάνεια, θα πρέπει να το μεταφέρεις σε όλη την επιφάνεια με ένα μηχάνημα, π.χ. με ένα “διαβολάκι” ή bobcat που λένε στα νότια. Όχι μόνος σου, αλλά ο χειριστής του μηχανήματος.
- Αν η επιφάνεια είναι μικρή, το μεταφέρεις σε όλη την επιφάνεια με ένα καροτσάκι και φτυάρι. Έχεις δουλειά. Πάμε!
- Το στρώνεις και αυτό με την τσουγκράνα να γίνει τζιτζί, όπως και είπαμε και πιο πάνω.
Σπορά
- Διαλέγεις τι χλοοτάπητα θέλεις να έχεις: γκαζόν ή αγριάδα. Αν θέλεις να έχεις αγριάδα, σταματάς τώρα αμέσως την ανάγνωση, καθώς η σπορά αγριάδας γίνεται μόνο καλοκαίρι με πολύ ζέστη. Τώρα αποκλείεται.
- Αφού συνεχίζεις, σημαίνει ότι θέλεις γκαζόν. Άρα, διαλέγεις σπόρο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σου, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το γκαζόν σου.
- Αγοράζεις ποσότητα σπόρου ανάλογα με την επιφάνειά σου.
- Ρίχνεις σπόρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και ψιλοανακατεύεις με την τσουγκρανίτσα σου, για να μπει ο σπόρος λίγο κάτω από το χώμα.
- Ρίχνεις λίγο λίπασμα και πάλι ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Πότισμα
- Ποτίζεις ανάλογα με την περιοχή 2-3 φορές την ημέρα ώστε να είναι υγρό όλη μέρα το χώμα. Προσοχή: υγρό, όχι πισίνα.
- Όταν φυτρώσει ομοιόμορφα όλο το γρασίδι σου, μειώνεις τα ποτίσματα.
Κούρεμα
- Αφού οι τρίχες του γρασιδιού σου φτάσουν περίπου 10-12 εκατοστά, μία μέρα με στεγνό χώμα κάνε ένα κούρεμα όχι πολύ χαμηλό. Να μείνει περισσότερο από το μισό ύψος του χόρτου.
Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις για: συντήρηση γκαζόν, έτοιμο γκαζόν και πολλές εκπλήξεις.
Θες κι άλλη Κηπουρική for dummies; Έχει μπόλικη στο Κηπολόγιο:
Κηπουρική For dummies: φυτεύω φυτά εσωτερικού χώρου
Κηπουρική For dummies: εργαλεία για τη συντήρηση του γκαζόν
Κηπουρική For dummies: συντήρηση του γκαζόν (πότισμα)
Κηπουρική For dummies: διαχωρισμός αλόης
Κηπουρική For dummies: λουλούδια σε πολύ μικρό μπαλκόνι
Κηπουρική For dummies: μεταφύτευση πάπυρου
Κηπουρική For dummies: κλάδεμα την άνοιξη
Κηπουρική For dummies: φύτευση σε παρτέρι
Κηπουρική For dummies: σπορά
Κηπουρική For dummies: πολλαπλασιασμός με μόσχευμα
Κηπουρική For dummies: συλλογή σπόρων