Γιατί είμαστε πάντα δίπλα στον μπαξεβάνη. Δίπλα στο κηπουρό. Για να έχει φρέσκια σγουρή σαλάτα, κατακόκκινα παντζάρια και σιδερένιο πράσινο σπανάκι. Γιατί, σου έρχεται ο Ποπάι μια μέρα από το σπίτι; Να μην έχεις να του βγάλεις λίγο σπανάκι;
Ένα χωραφάκι τίγκα στο αγριόχορτο.
Βήμα πρώτο: Πάρε μία τσάπα και απομάκρυνε ευγενικά τα ζιζάνια. Το θέμα είναι ο καθαρισμός από ζιζάνια να γίνεται τακτικά. Όσα και να βγάλουμε, φυτρώνουν συνέχεια καινούρια από τον σπόρο που έχει πέσει. Πίκρα φίλε μου…
Οι κηπουροί δίπλα στο βουνό από γερμανούς |
Βήμα δεύτερο: πάρε ένα σκαπτικό μηχανάκι και όργωσε το έδαφος. Στο σημείο αυτό με ένα δεύτερο πέρασμα με το σκαπτικό μπορούμε να ρίξουμε και κοπριά ώστε να ενσωματωθεί στο έδαφος. Λόγω περιορισμένου χρόνου στην προκειμένη περίπτωση δε ρίξαμε, αλλά βελτιώσαμε το έδαφος μόνο τοπικά κατά τη φύτευση. Αν δεν έχουμε φρέζα, τότε “ζήτω που καήκαμε”. Μία καλή εναλλακτική είναι να περάσουμε όλο το χωραφάκι “πατόφτυαρο”, δηλαδή σκάψιμο με πατόφτυαρο και γύρισμα του χώματος προς τα έξω. Δες πώς είναι ένα πατόφτυαρο. Καλό κουράγιο σε όσους το κάνουν. (πατ πατ στην πλάτη)
Περνά περνά το σκάπτικο, με τα κηπουρόπουλα… |
Το έδαφος πια είναι οργωμένο και έχει αφρατέψει. Να, κοίτα. Αλλά δεν είναι επίπεδο και έχει σκαμπανεβάσματα. Τι κάνουμε; Πάμε στο επόμενο βήμα.
Καμία σχέση με την πρώτη φωτογραφία |
Βήμα τρίτο: πάρε τσουγκράνες και τσουγκράνισε. Δηλαδή; Δηλαδή με την τσουγκράνα σπρώχνεις πέρα δώθε τα χώματα προσπαθώντας αφενός να ισιώσεις το έδαφος και αφετέρου να το καθαρίσεις από εναπομείναντα πετραδάκια, σβόλους, ξυλαράκια.
Στείλε στο καλό άχρηστα πετραδάκια και δύσκολους λεκέδες |
Και μένει καθαρό. Και εσύ έχεις κάψει 539 θερμίδες. Φάε δυο κουταλιές νουτέλα, επιτρέπεται.
Βήμα τέταρτο: σύνδεσε στην παροχή σου έναν κεντρικό σωλήνα Φ25 από τον οποίο θα διακλαδίζεται το νερό και θα πηγαίνει στους Φ16 σταλακτηφόρους.
Μακρύ ταξίδι θα κάνει το νερό από την παροχή μέχρι το μαρούλι |
Βήμα πέμπτο: έχεις ήδη μετρήσει πόσα μέτρα σωλήνα θέλεις, γιατί έχεις ήδη αποφασίσει πόσες σειρές λαχανικά θα φυτέψεις. Πάρε, λοιπόν, μία κουλούρα με σταλακτηφόρο σωλήνα Φ16 και άπλωσέ τον πέρα ως πέρα στο χωραφάκι σου, παράλληλα το ένα λάστιχο με το άλλο. Tip: θα δυσκολευτείς να κουμαντάρεις την κουλούρα, είμαι σίγουρη. Ξετύλιξε αρκετά μέτρα και άστην να κάνει ηλιοθεραπεία. Η ζέστη θα μαλακώσει το σωλήνα και θα το δουλεύεις πιο εύκολα.
Ο σωλήνας αυτός έχει κάθε 20εκ τρούπες για να στάζει το νερό τοπικά στις ρίζες |
Πρόσεξε εκεί που τον γυρίζεις δεν πρέπει να τσακίζει! Σε στρατηγικά σημεία, κάρφωσε πασσαλάκια για να μην σου κάνει τζιριτζάντζουλες ο σωλήνας και δεν κάθεται φρόνιμα.
Κάθε φορά που τσακίζει ο σωλήνας, ακούγεται ο ήχος του Ζονκ |
Να, έτσι είναι το σωστό. Να γυρίζει ο σωλήνας απαλά απαλά, κυκλικά κυκλικά. Τιπ: καλύτερα βάλε παραπάνω από ένα πασσαλάκι.
Βήμα έκτο: αφού απλώσεις τον Φ16 σωλήνα, τον συνδέεις στον κεντρικό σου σωλήνα που είναι Φ20 – Φ25. Τον συνδέεις και αν θέλεις και βάζεις και μικρά βανάκια ώστε να ανοίγεις ξεχωριστά γραμμές γραμμές για πιο προγραμματισμένο πότισμα.
Βλέπεις τους σταλακτηφόρους σωλήνες συνδεδεμένους πάνω στον κεντρικό σωλήνα Φ25 κάτω κάτω.
Αυτά όλα πρέπει να τα κάνεις για να είναι καθαρό και ποτισμένο το χωραφάκι σου. Στο επόμενο επεισόδιο θα δούμε πώς και τι φυτεύεις. Stay tuned.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.