Αφού είδες ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζεσαι, μάθε και τα μηχανήματα που θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του χλοοτάπητά σου. Να σου σημειώσω το εξής: τα μηχανήματα δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσεις αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Μπορείς να τα νοικιάζεις από εταιρείες που νοικιάζουν μηχανήματα για κηπουρικές εργασίες.
Επίσης, για τη σωστή λειτουργία και τη δική σου ασφάλεια απαιτούν το 100% της προσοχής σου, μεγάλη εμπειρία και κατάλληλο προστατευρικό εξοπλισμό. Μηχανήματα είναι, όχι μίξερ για κέικ. Αν πάλι δε θέλεις να καταπιαστείς, να κουραστείς, να γεμίσεις μικρά μικρά πράσινα χορταράκια από την κορφή ως τα νύχια, δεν έχεις παρά να αφήσεις κάποιον έμπειρο και έμπειστο κηπουρό, να κάνει τη δύσκολη δουλειά.
Χλοοκοπτικό. Είναι το κλασικό μηχάνημα κουρέματος του χλοοτάπητα που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες. Λειτουργεί με ρεύμα ή με βενζίνη και καθώς προχωράς, προχωράει κι αυτό, και ταυτόχρονα κουρεύει. Επιλέγεις ρεύματος αν είναι πολύ μικρός ο κήπος σου και φτάνει το καλώδιο στο πέρα δώθε. Επιλέγεις βενζινοκίνητο αν έχεις μεγαλύτερο κήπο. Στο κάτω μέρος του έχει τα ψαλίδια που κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά. Κατάλληλο για μικρές επιφάνειες γκαζόν.
Χλοοκοπτικό αυτοκινούμενο. Είναι ένα μεγάλο μηχάνημα κουρέματος του χλοοτάπητα που μοιάζει με τρακτεράκι. Έχει ένα αφράτο κάθισμα, όπου κάθεται ο χειριστής και πατάει το γκάζι και βρουυυυυμ απ’ όπου περνάει κουρεύει ό,τι βρει μπροστά του. Λειτουργεί με βενζίνη και αξίζει η αγορά του μόνο για μεγάλες επιφάνειες γκαζόν.
Τρίμερ ή χορτοκοπτικό μεσινέζας. Είναι ένα μακρόστενο μηχάνημα που στη μία άκρη έχει το μοτεράκι και στην άλλη την κεφαλή με την χοντρή νάυλον κλωστή (μεσινέζα) που περιστρέφεται και κατατροπώνει ό,τι βρει στο διάβα της. Ανάλογα με το πόσο σκληρά και μεγάλα είναι τα χόρτα που θέλω να κατατροπώσω, επιλέγω πάχος μεσινέζας. Λειτουργεί με ρεύμα ή βενζινόλαδο. Στο κούρεμα του χλοοτάπητα χρησιμοποιείς το χορτοκοπτικό μεσινέζας για να ξυρίσεις τ σε σημεία που δεν πιάνει το χλοοκοπτικό, όπως γύρω γύρω στην περιφέρεια του χλοοτάπητα, γύρω από δέντρα, κοντά σε τοίχους κτλ.
Καροτιέρα μηχανοκίνητη. Κάνει ό,τι ακριβώς και η καροτιέρα η χειροκίνητη, αλλά λειτουργεί με βενζίνη. Προχωράς εσύ και την σκουντάς και προχωράει και αυτή και κάνει τη δουλειά της στο γκαζόν. Χρειάζεται δύναμη για να την χρησιμοποιήσει κανείς και είναι κατάλληλη για μεγάλες επιφάνειες γκαζόν. Επίσης, μπορεί να βρεις καροτιέρα που απλά προσαρμόζεται στην άκρη του τρακτέρ. Το βράδυ θα νιώθεις τα χέρια σου να τρέμουν και να κρέμονται σα να κρατάς 27 αμόνια στο καθένα. Δεν είναι τίποτε, απλά η καροτιέρα δεν είναι παίξε γέλασε.
Εξαερωτήρας μηχανοκίνητος. Στο κάτω μέρος του υπάρχουν μακριά “νύχια”, που καθώς το μηχάνημα προχωράει πάνω στο έδαφος “γδέρνουν” το γκαζόν. Η δουλειά του δεν είναι να γδέρνει έτσι για να περάσει η ώρα, αλλά να απομακρύνει τα ξερά τμήματα του χλοοτάπητα και έτσι να τον κάνει να αναπνέει.
Μείνε συντονισμένος στο Κηπολόγιο. Θα μάθεις γιατί και πότε τα χρησιμοποιούμε όλα τούτα τα τσουμπλέκια.