Πάνε τα τριήμερα και οι παρελάσεις, αλλάζει ο καιρός, κιτρινίζουν τα φύλλα στα δέντρα, πέφτουν, το φθινόπωρο κάνει αισθητή την παρουσία του, ένα κρύο αεράκι μου μπερδεύει τα μαλλιά…μα τι λέω;;; Ώρα για δουλειά.
- Λογικά δεν κάνει ζέστη στην περιοχή που μένετε, άρα φτάνει πια με το πότισμα. Πότισε μια φορά τη βδομάδα ή όταν χρειαστεί να κάνετε λίπανση. Εννοείται, ότι αν βρέχει, ξεχνάμε και αυτή τη μοναδική φορά την εβδομάδα. Καλό είναι όταν ποτίσουμε να το κάνουμε το πρωί (από τώρα και μέχρι το Μάρτιο), για να μη μένει το κρύο νερό όλη τη νύχτα στο χώμα.
- Κάνουμε τον κόπο να μαζεύουμε με μία χτένα τα πεσμένα φύλλα από τους χλοοτάπητες, γιατί εκεί που θα πέσουν αν μείνουν καιρό θα τον κιτρινίσουν.
- Γενικά, καλό είναι να μαζεύουμε από παντού τα πεσμένα φύλλα (καλά, δεν εννοώ και από τους δρόμους) και να τα ρίχνουμε μέσα στους λάκκους των δέντρων και των θάμνων. Αν και μας φαίνεται περίεργο θα κρατήσουν έστω και λίγο ζεστούτσικες τις ρίζες, τώρα που θα πέσουν οι θερμοκρασίες. Χώρια οι θρεπτικές ουσίες που θα πάρει το φυτό από τα φύλλα που θα “λιώνουν” σιγά σιγά.
- Και μια που είπα λάκκους: παίρνουμε ένα τσαπάκι και φροντίζουμε τους λάκκους και τους καθαρίζουμε από ζιζάνια. Γλυτώνουμε ακόμη περισσότερο από το πότισμα, αφού σε ένα καλό λάκκο συγκρατείται εύκολα το νερό της βροχής.
- Τα χρυσάνθεμα που φύτεψες πριν ένα μήνα, σίγουρα έχουν ανθίσει. Κόψε τα ξερά άνθη τους για να βγάλουν καινούρια και να μη δείχνουν άσχημα. Το ίδιο ισχύει για όλα τα λουλούδια που έχεις στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου. Όσο πιο συχνά καθαρίζεις τα ξερά άνθη, τόσο πιο πολύ θα ανθίζει το φυτό! Το χρυσό μου!
- Συνέχισε να κάνεις φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις.
- Μη βιαστείς να κλαδέψεις. Περίμενε… Ο χειμώνας δεν είναι μακρυά.