Μίνι τιπς εξτραδούρες για σένα φίλε κηπουρέ!
- Έχεις πάρει χαμπάρι ότι κιτρινίζουν τα φύλλα των δέντρων και πέφτουν. Γεμίζουν δρόμους, μονοπάτια, πεζοδρόμια και χλοοτάπητες. Από παντού θα πρέπει να τα μαζέψεις. Αν τα αφήσεις να κείτονται πάνω στο γκαζόν για μέρες , θα το δεις κάτω από τα σημεία αυτά να κιτρινίζει. Αν τα αφήσεις πάνω στις υπόλοιπες επιφάνειες και βρέξει, θα δεις τον ουρανό σφοντύλι, το Χριστό φαντάρο και άλλα περίεργα θεάματα, καθώς θα γλυστρίσεις πάνω στα φύλλα και θα φας τρελή σαβούρντα.
- Έχεις πάρει χαμπάρι ότι κάνει ολίγον τι κρυουλάκι. Μερικά από τα φυτά σου θα πρέπει να προστατευθούν από το κρύο, αλλιώς θα γκαγκανιάσουν έξω στο αγιάζι και στην παγωνιά. Μην ξεχνάς ότι ό,τι ισχύει για την Ιεράπετρα, δεν ισχύει για το Νευροκόπι. Άρα, εσύ ξέρεις καλύτερα τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής σου και πράττεις αναλόγως.
- Ενδεικτικά να σου αναφέρω μερικά φυτά που ενοχλούνται από το κρύο και αν τα έχεις σε γλάστρα στο μπαλκόνι θα πρέπει να τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο που φωτίζεται επαρκώς: ιβίσκος, παχύφυτα, κάκτοι, φίκος (διάφορα είδη), σεφλέρα, δράκαινα (διάφορα είδη), καλαγχόη, ανθούριο, πόθος, ζάμια κτλ
- Φυτά που είναι φυτεμένα σε κήπους ή για κάποιους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν, μπορούν απλά να ντυθούν με ζεστά ρουχαλάκια. Τα αφήνουμε, λοιπόν, να ξεχειμωνιάσουν έξω, αλλά τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι νάυλον το οποίο τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να μη σκάσει το φυτό εκεί μέσα τυλιγμένο σα σάντουιτς. Εναλλακτικά, υπάρχουν κάποια ειδικά πανιά που είναι ακριβώς για τον σκοπό αυτό. Τέτοια φυτά είναι γιασεμί, νυχτολούλουδο, μπουκαμβίλια, μπανανιά, μεγάλοι κι ασήκωτοι φίκοι, φραουλιές κτλ. Φασκελοκουκούλωστα.
Φραουλιές πριν το κουκούλωμα |
Φραουλιές κουκουλωμένες |
- Αν και πάλι δεν μπορείς να κουκουλώσεις με νάυλον τα φυτά σου, μία απαραίτητη κίνηση είναι να τοποθετήσεις τις γλάστρες πολύ κοντά τη μία στην άλλη, και όλες μαζί κολλητά στον τοίχο του σπιτιού ή σε κάποια εσοχή ή κάποιο προστατευμένο μέρος. Και εκεί στο προσταυμένο μέρος να τα καλύψεις με κάποιο διαφανές νάυλον ή καπάκι…
Μαζεμένα σε μια γωνίτσα |
Καπακωμένα κιόλας, για να δημιουργηθούν συνθήκες ζεστούλας |
- Α, για δες. Μπορείς, αν είναι μικρά γλαστράκια, να τα κλείσεις μέσα σε ένα διαφανές κουτί και να γίνει σα μικρό θερμοκήπιο.
Τα ποτ και τα γλαστράκια μέσα στο κουτάκι τους |
Ωπ, τα καπακώσαμε, έτσι νομίζουν ότι βρίσκονται a la plage de Saint Tropez |
Τζα! Το παπί ελέγχει συχνά πυκνά πώς πάνε τα πράγματα μέσα στη ζεστούλα |
- Στη Βόρεια Ελλάδα ή σε μεγάλα υψόμετρα κουκουλώνεις οπωσδήποτε τα φοινικοειδή σου (φοίνικες, χαμαίρωπες, κύκας). Αν τα δέντρα σου είναι πολύ μεγάλα, τότε θα είναι μια δουλειά χρονοβόρα και δύσκολη. Τα κλαδιά τους πρώτα τα τυλίγεις με ένα μαλακό σχοινί ώστε να γίνει μία “κοτσίδα” και μετά τα κουκουλώνεις.
- Κάπου τώρα είναι που θα κάνεις μάλλον το τελευταίο ίσως κούρεμα στον χλοοτάπητά σου για τη φετινή χρονιά και μετά θα σε απασχολήσει ξανά την άνοιξη.
- Α, να μη το ξεχάσω. Αν έχεις χλοοτάπητα θα δεις ότι κάποιες μέρες με παγωνιά θα παγώνουν και θα κοκαλώνουν τα φυλλαράκια του. Εκείνες τις μέρες και μέχρι να βγει ο ήλιος και να τα λιώσει, μην περπατάς πάνω στον χλοοτάπητα, γιατί τα φυλλαράκια θα είναι παγωμένα, δε θα είναι ευλύγιστα και θα σπάνε και θα καταστρέφονται. Και μετά θα γεμίζει ο χλοοτάπητας πατημασιές…
Έχεις κάποια ακόμη χειμωνιάτικη απορία; Δε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις με κάποιο φυτό σου; Θα κρυώσει; Δε θα κρυώσει; Θα τα καταφέρει έξω στο ψοφόκρυο;
Μη ρωτάς τη γειτόνισσα. Ρώτα το Κηπολόγιο.