Στην περίπτωση που δεν έχεις ξαναφυτέψει ποτέ σου βολβούς, δε μένει τίποτε άλλο παρά να πας σε ένα φυτώριο ή μαγαζί με αγροτικά εφόδια και να πεις: “Ψιτ, μάγκες, θέλω βολβούς, απ’ τους καλούς.” Λέγοντας “απ’ τους καλούς” αυτοί θα το πιάσουν το υπονοούμενο και θα πρέπει να σου δώσουν βολβούς φετινούς, που αν τους πιάσεις στα χέρια σου είναι σκληροί, συμπαγείς, χωρίς μούχλα, και όχι ξεροί. Τέτοιους βολβούς πρέπει να σου δώσουν.
Στην άλλη περίπτωση που είχες φυτέψει και πέρσι και πρόπερσι και αντιπαραπρόπερσι βολβούς και δε τους έβγαλες από το χώμα, τότε απλά περιμένεις να φυτρώσουν. Ξέρουν αυτοί πότε θα φυτρώσουν. Μην αγχώνεσαι, θα κάνεις ρυτίδες.
Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση που είχες βολβούς, αλλά τους έβγαλες από το χώμα και τους φύλαξες κάπου σε ένα μέρος που πίστευες ότι ήταν ξηρό και σκοτεινό, τότε πρέπει να δράσεις αναλόγως.
Πρέπει να τους πάρεις έναν έναν και να ελέγξεις αν είναι ακόμη ζωντανοί, να μην έχουν ξεραθεί, να μην έχουν μουχλιάσει και να μοιάζουν με όπως ήταν όταν τους είχες πρωτοαγοράσει.
Τζούφιος, ξερός βολβός |
Τζούφιος, ξερός βολβός |
Ζωντανοί φρέσκοι βολβοί |
Θα παρατηρήσεις και ότι οι περισσότεροι έχουν και ένα μικρό βολβουδάκι δίπλα τους. Θυμάσαι που σου είχα πει ότι οι βολβοί έτσι πολλαπλασιάζονται: φτιάχνοντας όσο είναι φυτεμένοι και μεγαλώνουν κι άλλα βολβουδάκια πλάι τους, αγκαλίτσα τους.
Βολβός που έφτιαξε βολβουδάκι |
Ξεκολλάς το βολβουδάκι και το φυτεύεις παραπέρα |