Από όλα αυτά που θα θαυμάσεις παρακάτω, να σε ενημερώσω ότι τρία από αυτά τρώγονται. Η κάππαρη είναι εκείνα τα πράσινα μικρά μπιρμπιλόνια που βλέπεις μέσα στις σαλάτες. Τα μπιρμπιλόνια είναι το μπουμπούκι του φυτού και γίνονται τουρσί. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία και καλλιεργείται πολύ δύσκολα.
Το άλλο φυτό που επίσης τρώγεται είναι το κρίταμο. Τα φύλλα του γίνονται τουρσί και είναι σούπερ μεζεδάκι. Το μαζεύουν οι γκουρμέ λουόμενοι από τις παραλίες. Ε, ψιτ, γκουρμέ λουόμενε! Ε, μη το ξεπατώσεις όλο το κρίταμο με τη ρίζα του. Λίγο κορφολόγημα τα πάνω πάνω φυλλαράκια να κάνεις.
Ναι, ναι, το τρίτο φυτό που φυτρώνει εκεί που δε το σπέρνεις είναι η συκιά. Γνωστόν. Πανσέ και τριανταφυλλιά δεν έχω φάει ακόμη…Ελπίζω ούτε και συ.
Μα, δε βλέπω κανένα φυτό εδώ… |
Κάνεις ένα ζουμ, οοοοοπ και εντοπίζεις ένα ανθισμένο κρίταμο |
Ένας μικροσκοπικός πανσές στη σχιμή του τσιμέντου |
Ανάμεσα στις πέτρες, άπειρα τα κρίταμα |
Τα κρίταμα φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα |
Σκαρφαλωμένη κάππαρη |
Ξέμπαρκη τριανταφυλλιά στην τρύπα του τσιμέντου |
Και αρκουδοπούρναρο σε παραδιπλανή τρύπα – γλάστρα |
Συκιά υπερπαραγωγή στον πέτρινο τοίχο
|