Κηπολόγιο

  • Η Αιμιλία
  • Κηπουρική for dummies
    • Μπαλκόνι
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • Κήπος
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • DIY – Φτιάξτο μόνος σου
    • Design – Τάσεις
  • Κατηγορίες Φυτών
    • Δέντρα
    • Θάμνοι
    • Πόες – Βολβοί
    • Λαχανικά – αρωματικά
    • Γκαζόν – Γρασίδια
    • Κάκτοι – Παχύφυτα
    • Αναρριχώμενα
    • Εσωτερικού χώρου
16 February , 2012

Αρωματικά φυτά για χρήση στην κουζίνα

Κηπολόγιο/ 11 Σχόλια
Για κοίταξε την ημερομηνία. Την είδες; Μπράβο! Τι μέρα είναι σήμερα; Πέμπτη. Σκέτο Πέμπτη; Μία απλή Πέμπτη με λαϊκή στην Κανάρη; Όχι βέβαια. Είναι Τσικνοπέμπτη. Είναι η χαρά του κρεοπώλη, η ωδή στη σιμβαστατίνη, η απθέωση της παντσέτας, η υπερωρία της φουφούς, το φρεσκοστυμμένο λεμόνι πάνω στο ξίγκι. Είναι το κομφετί και η σερπαντίνα.

Αν λείπει όμως η ριγανίτσα από το τσιτσί, θα είναι άνοστο, άγευστο, ουδέτερο, δε θα το δίνει κανείς σημασία και θα κλαίει σε μία γωνιά. Αν φτιάξεις τζατζίκι χωρίς άνιθο, απλά θα είναι ένα γιαούρτι με κομματάκια μέσα. Τίποτε παραπάνω.

Τα αρωματικά φυτά τα χρειάζεσαι. Μη το ξεχνάς. Είναι το άλλο σου μισό, φίλε ψήστη.

Η ρίγανη είναι πανεύκολη στην καλλιέργεία της. Τη φυτέυεις μέσα σε γλάστρα, ζαρντινιέρα, παρτέρι, λαχανόκηπο, όπου θέλεις τελοσπάντων. Και αυτή έρχεται και γίνεται φουντωτή, μεγαλώνει προς όλες τις πιθανές μεριές, κατακλίζει το σύμπαν. Θέλει λίγο νερό. Όταν φτάσει σε σημείο λίγο μικρότερο από αφάνα περούκα, κόβεις με ένα καθαρό ψαλίδι τα φρέσκα φύλλα της. Έτσι, της δίνεις κουράγιο, ώθηση και δύναμη να μεγαλώσει κι άλλο. Τα φυλλαράκια που κούρεψες:

  • τα ξεραίνεις και μετά από λίγο καιρό, τα τρίβεις σε ένα βαζάκι. Έχεις έτοιμη τη δικιά σου ρίγανη. Ή
  • τα βάζεις έτσι φρέσικα στο φαγητό σου.

Το δενδρολίβανο είναι  άλλο αρωματικό και συνάμα ξηρανθεκτικό φυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα φαγητά, και συνήθως σε κρέας και κοτόπουλο. Το καλλλιεργείς πανεύκολα και διαλέγεις είτε το όρθιο καμαρωτό δενδρολίβανο, είτε το έρπον που σέρνεται στα πατώματα. Όταν χρειάζεσαι, μπορείς να κόψεις ένα κοτσανάκι και να το μαδήσεις στο φαγητό σου, ή να το αφήσεις δίπλα ως έχει, έτσι για διακόσμηση.

Θυμάσαι τι σου είπα για το τζατζίκι; Προμηθεύσου τώρα που μιλάμε, λοιπόν, σπόρους άνιθου και περίπου τέλη Μάρτη ρίξτους σε ένα γλάστράκι ή στο χώμα. Σχεδόν με τρόπο μαγικό θα φυτρώσει πράσινα αραχνοϋφαντα κλωναράκια. Άστα να μεγαλώσουν, να θεριέψουν, να γίνουν σα τα ψηλά βουνά. Και όταν δεις ότι δεν πάει άλλο, είναι μεν ακόμη ζωηρά πράσινα αλλά ένα βήμα πριν να αρχίζουν να παίρνουν την κάτω βόλτα, τότε πάρε το ψαλίδι σου και χραπ, δώσε στο ψαχνό.

Έχει κι άλλα αρωματικά φυτά να διαλέξεις: θυμάρι, μαντζουράνα, μαϊντανοί.

Σημείωση για όλα τα παραπάνω χορταρικά που θα συνοδέψουν την σημερινή σου ωδή στη χοληστερίνη: όταν καλλιεργείς κάποιο αρωματικό φυτό που το προορίζεις για φάγωμα, πρόσεχε τις χρήσεις φυτοφαρμάκων και οποιουδήποτε σκευάσματος μπορεί  να χρησιμοποιήσεις.

Μοιράσου το
Προηγούμενο
Επόμενο
  • Ναστάζια

    Παπίτσα, μια γρήγορη απορία για τη ρίγανη: είναι εποχιακό φυτό όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος; Θα ξεραθεί από μόνος του κάποια στιγμή; Ή αν το έχω σε μια γλάστρα και τον κουρεύω τακτικά θα συνεχίζει να υπάρχει και να μου δίνει τα φυλλαράκια του;
    Ξέρω για το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο που έχει η μαμά μου μόνιμα σε μια γωνία του μπαξέ.
    Πολλά φιλιά

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Όχι, δεν είναι σα τα μαϊντανοάνιθα. Θα την κορφολογείς και αυτή θα είναι για πάντα μαζί σου, δίπλα σου, η καλή σου φίλη!

  • http://www.blogger.com/profile/03752344829567461733 SpIrToKoYto

    με τα σούρτα και τα φέρτα μου,άργησα να έρθω στο μπαξέ σου…
    αλλά ξέρω οτι τα φυτάκια μας στο Κηπολόγιο τα φροντίζεις και τα κανακεύεις κι έτσι ήμουν ήσυχη…
    για τα αρωματικά τί να πει ένα σπιρτόκουτο…???
    τα είπες όλα ένα παπί…
    θα πω μόνο οτι έγώ έχω μιά πολύτιμη συλλογή στο περβάζι του παραθύρου στη κουζίνα…
    δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση,να θες τον άνιθο,το μαιντανό,το δεντρολίβανο,τη δάφνη σου και τα λοιπά συναφή,να απλώνεις το χέρι και να τα πιάνεις από τη κουζίνα σου…
    φυτοφάρμακα…???….όχι ευχαριστώ…μόνο νεράκι και κουβεντούλα θέλουν τα δικά μου…
    φιλιά με γεύση δυόσμου παπάκι…-:))

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Ακριβώς έτσι: νεράκι και κουβεντούλα!

    (Φαντάζομαι το σπιρτόκουτο να κάθεται στο περβάζι και να μιλάει με τον άνιθο: Γεια σου άνιθε, καλημέρα. Τι χαμπάρια σήμερα;)

    :-))))))))))))))))

  • http://www.blogger.com/profile/03752344829567461733 SpIrToKoYto

    παπί να μου κάνεις τη χάρη…
    σιγά μη πω “γειά σου άνιθε”…
    “τί κανει το μωρό μου σήμερα” λέω και τα παίρνω ένα ένα με τη σειρά…
    θες να μου παρεξηγηθεί ο μαιντανός κι η μέντα…???

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Αααααχαχαχαχαχαχαχαχα!

    Φαντάζεσαι να παιχτεί το εξής σκηνικό;
    -Τι κάνεις μέντα;
    -Κουκιά σπέρνω!

    Και να φυτρώσει δίπλα κουκιά…!

  • http://www.blogger.com/profile/03752344829567461733 SpIrToKoYto

    κάτσε να δεις γέλιο σε λίγες μέρες…
    θα σου στείλω φωτό που φύτρωσν καροτάκια μέσα στη ζαρντινιέρα που έχω σπείρει το σταμναγκάθι μου…απλά θέλω να μεγαλώσουν λίγο για να φαίνονται…

  • Anonymous

    Να ρωτήσω κάτι κι εγώ το καημένο…με τον βασιλικό τι γίνεται; Είχα πέρυσι 2 πανέμορφους (1 νανακι κι έναν φουντα μεγάλο)…οκ διάβασα είναι μονοετές έτσι; και τι τώρα δηλαδή τον βγάζω απ τη ρίζα που μου εμεινε ενα ξερο κορμι;

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Ο βασιλικός με το ψιλό μικρό φυλλαράκι είναι μονοετής. Ο άλλος με το πλατύ φύλλο θέλει κλάδεμα και αν είναι ζωντανός θα βγάλει νέα φύλλα.

  • Ειρήνη

    Επιστρέφω με άλλες 2 ερωτήσεις:
    1) Τους σπόρους άνηθου τους φυτεύουμε κοντά ο ένας στον άλλο, και πόσο πότισμα θέλουν στην αρχή και μετά?
    2) Πάντα έχω μαιντανό στη γλάστρα μου, αλλά κάτι δεν κάνω καλά και δεν μου κρατάει πολύ καιρό. Προφανώς δεν κόβω τα σωστά κλωναράκια όταν πρέπει. Ποια κλωνάρια πρέπει να κόβω για να συνεχίζει να αυξάνει? Τα πλαινά παλιά που γέρνουν προς το χώμα, ή τα καινούρια που πετάει στο κέντρο?

    Ευχαριστώ πολύ!

  • http://www.blogger.com/profile/07155201586301296162 PENNY DEL

    Αγαπημενο μου κηπολόγιο, καλησπέρα, μπορούμε να συνοψισουμε λιγο: Μαιντανός, Βασιλικός, Άνιθος. Μου φέρανε σπόρους από την Ελλάδα αμα τους φυτέψ τώρα θα γίνουν ή θα τους καταστρέφω? Ζω σε χώρα με ασταθές κλιμα, πολλή υγρασία. Ευχαριστω

Η Αιμιλία

Είμαι η Αιμιλία Ροδοπούλου και είμαι MSc Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ. Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας υπηρεσίες κηπουρικής, σεμιναρίων, αρθρογράφου και ανθοστολισμού εκδηλώσεων.
— Διαβάστε περισσότερα...

Νέα & Υπηρεσίες

  • Υπηρεσίες
  • Διαγωνισμοί
  • Νέα - Εκδηλώσεις
  • Αρθρογραφία
  • Διαφημιστείτε

Ακολουθήστε το Κηπολόγιο



Επικοινωνία

emilia@kipologio.gr
Θεσσαλονίκη

Copyright © 2018 Κηπολόγιο