Κηπολόγιο

  • Η Αιμιλία
  • Κηπουρική for dummies
    • Μπαλκόνι
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • Κήπος
      • Άνοιξη
      • Καλοκαίρι
      • Φθινόπωρο
      • Χειμώνας
    • DIY – Φτιάξτο μόνος σου
    • Design – Τάσεις
  • Κατηγορίες Φυτών
    • Δέντρα
    • Θάμνοι
    • Πόες – Βολβοί
    • Λαχανικά – αρωματικά
    • Γκαζόν – Γρασίδια
    • Κάκτοι – Παχύφυτα
    • Αναρριχώμενα
    • Εσωτερικού χώρου
20 August , 2010

Οξύφιλα φυτά και πώς να τα χαρείτε.

Κηπολόγιο/ 8 Σχόλια
Ορτανσία (Hydrangea sp.), καμέλια (Camelia sp.), αζαλέα (Rhododendron sp.), ροδόδενδρο (Rhododendron sp.), γαρδένια (Gardenia jasminoides). Είναι όλα αυτά τα φυτά που είχες κατά καιρούς στο μπαλκόνι σου και απορούσες γιατί δεν προόδευσαν και σταδιακά ξεράθηκαν. Και είμαι σίγουρη ότι τσατίστηκες και δεν τα ξανααγόρασες. Όλα τα παραπάνω φυτά ανήκουν στην κατηγορία των οξύφιλων φυτών και ευδοκιμούν στο Πήλιο, όπου βρίσκουν καστανόχωμα, όξινα εδάφη, υγρασία στην ατμόσαφαιρα και μπόλικο νερό χωρίς χημικά. Να, δες μερικές αζαλέες φουλ ανθισμένες σε διάφορα χρώματα.
Πάρε και ένα τεράστιο λουλούδι καμέλιας!
Αν θες να τα καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου θα αγοράσεις καστανόχωμα ή χώμα ειδικό για οξύφιλα για να τα φυτέψεις. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, γρήγορη ανάπτυξη, πλούσια ανθοφορία και καταπράσινα φύλλα θα τα λιπαίνεις με λίπασμα Ν-P-K, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και άζωτο.
Να σου δώσω και μερικές άλλες συμβουλές, γιατί δεν αρκεί μόνο το αφράτο καστανόχωμα. Όλα τα παραπάνω αντέχουν έξω το χειμώνα. Ιδίως η καμέλια αρχίζει να ανθίζει στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης. Καλό είναι, επίσης, να μη τα έχεις εκτεθειμένα σε ντάλα ήλιο. Θέλουν να έχουν άπλετο φως, αλλα δε τους αρέσει να τσουρουφλίζονται από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.  Τζιζ!
Α, να μην ξεχάσω να σου πω και έξτρα περιποιητικές συμβουλές για τη γαρδένια που μας το παίζει δύσκολη και θέλει όλη την ώρα να ασχολούμαστε μαζί της. Στη γαρδένια σου πρέπει να ρίχνεις κάπου κάπου εκτός από το λίπασμα και χηλικό σίδηρο. Τον αγοράζεις από μαγαζί με γεωργικά φάρμακα και είναι αρκετά φτηνός. Εκεί που θα φυτευτεί η γαρδένια θα πρέπει να την αφήσεις για …πάντα. Τι εννοώ; Να μην μετακινείς συνέχεια τη γλάστρα της πέρα δώθε στο μπαλκόνι ανάλογα με το πού θες να απλώσεις τα ρούχα ή πού θες να στήσεις το τραπέζι.  Η γαρδένια δεν είναι ταξιδιάρα και μπερμπάντισσα. Θέλει να περάσει όλη τη ζωή της στο ίδιο σημείο. Τέλος, αφού η γαρδένια αγαπάει την υγρασία της ατμόσφαιρας καλό θα ήταν κάπου κάπου να της ψεκάζεις τα φύλλα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ με νεράκι. Εκτός αν μένεις σε περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία.

Ποτέ πια ξεραμένες γαρδένιες, ποτέ πια σαφρακιασμένες αζαλέες! Όλες φουντωτές και λουλουδιασμένες!


Μοιράσου το
Προηγούμενο
Επόμενο
  • http://www.blogger.com/profile/13576164701671790697 anthivolon

    Πολύ καλές οι συμβουλές σου, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσες να μας πεις κάτι για το κλάδεμα της ορτανσίας, πότε και πώς γίνεται γιατί κάθε χρόνο διαφωνούμε με τον άνδρα μου. Η αλήθεια είναι ότι αυτές που κλαδεύω χαμηλά δεν αναπτύσσονται τόσο πολύ!!
    Σ΄ευχαριστώ!!

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Θα πρέπει να κόβεις πάντα τα λουλούδια μόλις ξεραθούν. Επίσης, θα πρέπει να την κλαδεύεις ώστε να κρατάς ένα σχήμα μια συμπαγούς μπάλας.
    Τέλος, θα σου έλεγα να μην κόβεις τα χλωρά κλαδάκια της, γιατί εκεί βγαίνουν τα λουλούδια.
    Χαμηλά γιατί να την κλαδεύεις; Άστην να θεριέψει! Στο Πήλιο δε νομίζω να ασχολείται κανείς με κλαδέματα! Είναι όλες τους τεράστιες και φουντωτές!

  • http://www.blogger.com/profile/13576164701671790697 anthivolon

    Σ΄ευχαριστώ Παπίτσα μου για τις πολύτιμες συμβουλές σου!! Από φέτος λιγότερο κλάδεμα λοιπόν….
    Φιλιά

  • Runz

    geia sou re Papia meraklou!
    diladi edo ego ama fytepso tetoia tha piasoun!
    vevaia ton cheimona den tha tin palepsoun exo me tipota alla giauto yparchei i skala me terastia tzamaria kai choris thermansi!
    tora ama ta fytepso einai kala?
    i tin anoixi?

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Και τώρα είναι καλά, και την άνοιξη.
    Στη σκάλα θα έιναι μια χαρά. Άσε που αυτά αντέχουν μια χαρά στο κρύο. Μην ξεχνάς ότι τα έχουν στο Πήλιο όλα αυτά… Ιδίως η καμέλια έχεις εξάψεις και θέλει κρύο!

  • Anonymous

    Μια απορία σχετικά με τις γαρδένιες. Οποτε αγοράζω, φαίνονται υγιέστατες, με μπουμπούκια και καταπράσινα φύλλα. Μετά από λίγο καιρό πάντα αρχίζουν να μαυρίζουν τα φύλλα και να πέφτουν, το ίδιο και τα μπουμπούκια που δεν ανοίγουν και μετά μαυρίζουν και πέφτουν. Τελικά το φυτό ξεραίνεται τελείως… Τι πρέπει να κάνω;

  • http://www.blogger.com/profile/16283033381996540360 Παπίτσα

    Το μαύρισμα σημαίνει ότι έχει πολύ νερό και σαπίζει η ρίζα.

  • Αντώνης

    Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση.
    Προσπαθώ να μην τις ποτίζω πολύ αλλά ότι και να κάνω τελικά μένουν πολύ λίγα φύλλα (ακόμα και αν δεν ξεραθούν)και τα μπουμπούκια πέφτουν προτού ανοίξουν. Μπορεί να φταίει και κάτι άλλο;

Η Αιμιλία

Είμαι η Αιμιλία Ροδοπούλου και είμαι MSc Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ. Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας υπηρεσίες κηπουρικής, σεμιναρίων, αρθρογράφου και ανθοστολισμού εκδηλώσεων.
— Διαβάστε περισσότερα...

Νέα & Υπηρεσίες

  • Υπηρεσίες
  • Διαγωνισμοί
  • Νέα - Εκδηλώσεις
  • Αρθρογραφία
  • Διαφημιστείτε

Ακολουθήστε το Κηπολόγιο



Επικοινωνία

emilia@kipologio.gr
Θεσσαλονίκη

Copyright © 2018 Κηπολόγιο