Με πήρε τις προάλλες τηλέφωνο ο Γρηγόρης και μου λέει “Τρέξε, οι γλάστρες μου διαλύονται!” Τι να κάνω; Έτρεξα. Πράγματι, στο μπαλκόνι του Γρηγόρη υπάρχει ένας μικρός υπέροχος κήπος, όπου περνάνε οικογενειακώς πολλές ώρες της ημέρας. Τα φυτά βρίσκονται εκεί στις ίδιες ξύλινες γλάστρες περίπου 15 χρόνια και ήταν αναμενόμενο να χαλάσουν με το πέρασμα του χρόνου. Τι κάνεις, όμως, όταν πρέπει να μεταφυτέψεις τόσο μεγάλα φυτά σε νέες γλάστρες; Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα!
Υλικά και νέες γλάστρες
Επιλέξαμε καινούριες ξύλινες γλάστρες που είχαν σίγουρα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ήταν φτιαγμένες από εμποτισμένο ξύλο, γερά δεμένα τα ξύλα μεταξύ τους και ήταν ντυμένες εσωτερικά με γεωύφασμα. Το εμποτισμένο ξύλο αντέχει στις καιρικές συνθήκες, στο πέρασμα του χρόνου και στην προσβολή από έντομα (από ξυλοφάγα έντομα εννοώ, όχι από τα κουνούπια!). Το γεωύφασμα κρατάει το χώμα και δε το αφήνει να φύγει από τα κενά ανάμεσα στα ξύλα. Για τη μεταφύτευση χρησιμοποιήσαμε φυτόχωμα συσκευασμένο σε σακκιά, καθώς στις νέες γλάστρες θα χρειαζόταν για να έχουν τα φυτά πλούσιο χώμα για την ανάπτυξη των ριζών τους. Πάμε να δούμε τις γλάστρες.
Η διαδικασία βήμα – βήμα
Πριν τη μεταφύτευση οι γλάστρες θα πρέπει να είναι απότιστες για καιρό. Επίσης, είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει αυστηρά χειμώνα – αρχές άνοιξης. Μην πας να κάνεις τέτοια δουλειά ανήμερα του Προφήτη Ηλία κατακαλόκαιρο, γιατί οι πιθανότητες να αποτύχεις είναι πολλλές. Η διαδικασία είναι απλή: βγάζεις το φυτό από την παλιά γλάστρα και το βάζεις στην καινούρια. Ε χμ, οκ, ακούγεται απλή αλλά δεν είναι τόσο. Πρέπει να προσέξεις να μην διαλυθεί η μπάλα χώματος γύρω από τις ρίζες. Οι ρίζες είναι το άλφα και το ωμέγα που πρέπει να προσέξουμε σε μία τέτοια περίπτωση. Μου λένε κάποιες φορές ότι άκουσαν στις μεταφυτεύσεις ότι πρέπει να φύγει το χώμα γύρω από τις ρίζες και να καθαριστούν οι ρίζες και να πλυθούν! Jamais! Προσοχή παιδιά!
Πάμε να δούμε τις φωτογραφίες για να μη τα πολυλογώ και εγώ.
Στην περίπτωση που η δε χωράει η μπάλα χώματος στην καινούρια γλάστρα, μπορείτε άφοβα να κόψετε με ένα πριόνι τις ρίζες που περισσεύουν. Αλλα όχι να διαλύσετε τις ρίζες που θα μείνουν. Απλά να τις μειώσετε. Θα πριονίζετε και θα μείνει από τη μια μεριά η ρίζα του φυτού και θα κοπεί ένα κομμάτι ρίζας – χώματος σα να κόβατε κέικ. Δείτε τι εννοώ.
Τι υπέροχο αποτέλεσμα
Μα τι ωραία που τα κατάφερε και πάλι το Κηπολόγιο! Λαμπρά! Κάλεσε και εσύ το Κηπολόγιο για οποιαδήποτε κηπουρική εργασία!
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.