Σήμερα το Κηπολόγιο είναι εδώ, δίπλα στην ταλαιπωρημένη από την κάμπια μολόχα, στο γεμάτο τρύπες παχύφυτο, στον άλυσσο που δε του έχει μείνει φύλλο ούτε για αστείο. Δίπλα στο μαρούλι και το μπρόκολο και το κουνουπίδι που έχει γίνει εστιατόριο για κάμπιες.
Ο άλυσσος μέσα σε μια ημέρα (1 ημέρα = 24 ώρες ) γέμισε με τις κάμπιες που βλέπετε στην φωτογραφία. Σε μία ημέρα (1 ημέρα = 1440 λεπτάκια). Βόσκουν οι κάμπιες αμέριμνες τσομπ τσομπ και δε δίνουν δεκάρα για το τι γίνεται στον έξω κόσμο. Δίπλα σε εσένα, φίλε κηπουρέ, που δεν αντέχεις άλλο πια. Το ξέρω. Το γνωρίζω και σε νιώθω. Είμαι εδώ για να σου κάνω πατ πατ στην πλατίτσα και να σου πω πως υπάρχει λύση. Και το χειρότερο από όλα: η μπρουγκμάνσια που μόλις άνθισε και γέμισε μεγάλα ροζ χωνιά γέμισε και αυτή κάμπιες που έτρωγαν τα φύλλα της. Γιατί; Γιατί; Γιατί;
Πριν μερικά χρόνια μας είχαν καλέσει σε ένα πάρτι στη Γερμανία το οποίο θα γινόταν σε ένα σπίτι στην οδό Μαρίας Θηρεσίας. Μαρία Θηρεσία στράσσε λοιπόν. Θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό. Το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε για να εξοντώσουμε τις κάμπιες είναι ο Βάκιλος της Θουριγγίας. Ε, πάντα μου θυμίζει το πάρτι στη Μαρία Θηρεσία. Θηρεσία – Θουριγγία, δε μοιάζουν; Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι η Θουριγγία είναι κρατίδιο της Γερμανίας. Βάκιλος, λοιπόν, Θουριγγίας. Όσο πιο περίεργο σου ακούγεται, τόσο καλή δουλειά κάνει. Μπορείς να το βρεις στα καταστήματα με γεωργικά εφόδια, λιπάσματα κτλ. Υπάρχει σε μορφή σκόνης για επίπαση (επίπαση είναι αυτό το φλουπ φλουπ που κάνεις την άχνη πάνω από τους κουραμπιέδες – πασπάλισμα με άλλα λόγια). Υπάρχει και σε μορφή για ψεκασμό.
Η λευκή σκόνη που βλέπετε πάνω στα φύλλα είναι η σκόνη βάκιλου που με περισσό μεράκι πασπάλισα σε πολλά φυτά μπας και τεζάρει καμιά κάμπια. Και αφού φάνε οι κάμπιες φύλλο με βάκιλο, σταματούν να τρέφονται και πεθαίνουν. Να, όπως στη φωτογραφία (μην κάνεις σκρολ ντάουν αν δεν θες να δεις την σοκαριστική εικόνα).
Κάπου εδώ υπάρχει σημαντική περίπτωση να μας πει κάποιος ότι δεν είμαστε φιλόζωοι και ότι σκοτώνουμε τα έντομα που είναι χρήσιμα στην αλυσίδα και ότι τα βασανίζουμε. Να ενημερώσω όμως ότι αν δεν υπάρχει ένας άλφα έλεγχος στην προστασία των φυτών και μάλιστα των κηπευτικών, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τουλάχιστον στους λαχανόκηπους μπρόκολο τσακιστό.