Διάλεξε ένα από τα 10 πιο συνηθισμένα που κυκλοφορούν στους κήπους.
Λέιλαντ
Τα ‘χουμε πει έκατο φορές για το λέιλαντ. Αλλά, τι να κάνουμε; Είναι από τα μαστ του κήπου.
Λεμονοκυπάρισσο
Είναι κι αυτό από τα αγαπημένα των κηπουρών για δημιουργία φυτοφράχτη ή για φύτευση μεμονομένων λεμονοκυπάρισσων. Μοιάζει με το κυπαρίσσι, αλλά έχει αυτή την απαλή, χαρακτηριστική, δροσερή μυρωδιά λεμονιού. Μη το προτιμήσεις για γλάστρα, θα παθαίνει όλη την ώρα μυκητιάσεις και θα έχεις ντράβαλα και θα ξεραίνεται πολύ γρήγορα. Επίσης, να ξέρεις ότι αν το φυτέψεις σε σημείο που φυσάνε αέρηδες και βοριάδες, υπάρχει κίνδυνος όταν μεγαλώσουν πολύ να ξεριζωθούν και να πέσουν. Τα λεμονοκυπάρισσα βαριούνται να φτιάξουν βαθιά και γερή ρίζα της προκοπής και έτσι δεν είναι και πολύ καλά αγκυρωμένα στο έδαφος.
Κυπαρίσσι
Ταμάμ είναι το κυπαρίσσι για φράχτη που δε μεγαλώνει σε πλάτος, αλλά μόνο σε ύψος. Έχεις δηλαδή έναν πολύ μικρό κήπο και δε θέλεις να τον γεμίσεις με φυτά. Αλλά θέλεις και φράχτη. Τι κάνεις; Βάζεις κυπαρίσσια και είσαι κομπλέ.
Έλατο
Έχεις ήδη μάθει όλα τα μυστικά για να φυτέψεις ένα έλατο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου, και για να διαλέξεις ένα κοτσανάτο έλατο για να το στολίσεις.
Πεύκο
Το πεύκο είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ακόμη καλύτερα για φύτευση κολλητά στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, εκεί που φυσάει το σι μπριζ και πέφτουν βροχή τα θαλασσινά σταγονίδια, είναι η κουκουναριά. Δες τι όμορφες που είναι αυτές οι κουκουναριές που συνθέτουν μία αλέα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Γιουνίπερους
Ίταμος
Τούγια
Κλασικό φυτό των κήπων. Η παπίτσα το θυμάται από πολύ παλιά στους κήπους, γιατί μάζευε τους καρπούς της και τους εκσφενδόνιζε σε διάφορες κατευθύνσεις. Σίγουρα κάποιο μπιρμπιλόνι τούγιας σε έχει βρει και εσένα στο κεφάλι. Συγνώμη εκ των υστέρων.
Αροκάρια
Άλλη κούκλα κι αυτή. Η αροκάρια είναι μία ψηλή, όμορφη κορμοστασιά, που στην όψη μοιάζει καταπληκτικά με έλατο. Δεν είναι όμως. Της αρέσει το κλίμα με υγρασία. Γι’ αυτό άλλωστε θα δεις πολλές τέτοιες στην Κέρκυρα, ένα νησί που το κλίμα ευνοεί τη βλάστηση να ξεπετιέται από παντού. Αλλά και σε άλλα πολλά νησιά όπως στα Κύθηρα και στην Αλόννησο (αχ, αλοννησιότικες πίτες, αχ) από όπου είναι και η φωτογραφία.
Αριζόνικα
Κυπαρίσσι Αριζόνας. Κατευθείαν από την Αμερική μας έρχεται. Βγαίνει σε γκριζάκι. Την φυτεύεις σε φράχτη, αλλά προσέχεις ιδιαίτερα πώς θα την κλαδεύεις. Αν κακοκλαδευτεί ή δεν κλαδευτεί καθόλου για χρόνια, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό.
Σημαντική σημείωση:
Να σε ενημερώσω ότι το χειμώνα πολλά κωνοφόρα (τούγιες, γιουνίπερους κτλ) και άλλα φυτά μη κωνοφόρα (π.χ. πυξάρι) παίρνουν ένα σκούρο καφετί χρώμα. Μη σκιάζεσαι! Είναι αναμενόμενο! Αυτή η αλλαγή χρώματος συμβαίνει μόνο το χειμώνα και εξηγείται καθώς τα φυτά έχουν αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων, ώστε να αντεπεξέλθουν στο κρύο. Καλά, μιλάμε, τόση επιστήμη δε θα τη βρεις πουθενά. Μόνο το αγαπημένο σου Κηπολογιακί.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.