Ήταν κρύα, παγερή, χιονισμένη και μπούζι. Πέρασε και στο διάβα της άφησε, πέρα από ξεχαρβαλωμένα υδραυλικά, παγωμένα φυτά, τρομαγμένα δέντρα, λιωμένα κυκλάμινα, κατακρεουργημένους πανσέδες. Ήρθε στα μέσα του Γενάρη, άργησε να φύγει. Την λέγαν Αριάδνη.
Ποια φυτά μάλλον πάγωσαν;
Δεν έχει σημασία αν τα φυτά σου τα είχες σε βορινό ή νότιο μπαλκόνι. Επίσης, δεν έχει σημασία αν τα είχες καλυμμένα με νάυλον ή ύφασμα παγοπροστασίας. Η Αριάδνη δεν αστειεύτηκε! Και στις δύο περιπτώσεις πιθανόν να πάγωσαν κάποια από τα παρακάτω φυτά. Δες πώς μοιάζουν για να το καταλάβεις:
- Εσπεριδοειδή: Στις λεμονιές πάγωσαν οι καρποί, τα δέντρα είναι λογικά ακμαία. Οι νερατζιές σου δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν “αρπάξει” και έχει μαραθεί το φύλλωμά τους. Τα κουμ κουάτ είναι από τα πολύ ανθεκτικά εσπερειδοειδή και λογικά δεν αντιμετώπισαν άλλο πρόβλημα πέρα από το πάγωμα των καρπών.
- Παχυφυτα, κάκτοι, βιγόνιες: πάγωσαν και κοκκάλωσαν και με την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το μηδέν έλιωσαν πλέον και κρέμονται σαν σακουλάκια με κέρματα. Λογικά από πράσινα έχουν γίνει άσπρα.
- Ιβίσκοι, φεϊτζόα, μπουκαμβίλιες, πολύγαλα, πλουμπάγκο, γιούκα (ω ναι, γιούκα!), βασιλικός πλατύφυλλος, μολόχες: τα φύλλα τους είναι μαύρα ή κίτρινα – χλωμά και κατσαρά. Δηλαδή κάνουν μπαμ ότι τα τίναξαν τα πέταλα, ότι έπνευσαν τα λοίσθια, ότι το είπαν το ποίημα, ότι … ΦΤΑΝΕΙ. Οκ.
- Σπαράγγια, πικροδάφνη, φίκοι, πάπυροι, μπαμπού
- Κυκλάμινα, τηλέγραφοι: μοιάζουν λιωμένα και σέρνονται στα πατώματα
- Φυτά εσωτερικού χώρου: φίκοι, σεφλέρες κτλ
Δες με προσοχή το φωτορομάντζο, για να καταλάβεις πώς μοιάζουν τα τεζαρισμένα φυτά.
Αριστερό φυτό παγωμένο – Δεξί ακμαίο και πράσινο
Παγωμένος και λιωμένος τηλέγραφος
Παγωμένος φίκος με αλλαγή χρώματος στα φύλλα
Σπάσε τα σακουλάκια – θα τρέξει σκέτο νερό
Ποια φυτά μάλλον δεν πάγωσαν;
Τα φυτά που φυτεύουμε σε κήπους είναι συνήθως ανθεκτικά σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Μην ανησυχείς, λογικά είναι μια χαρά. Αλλά, πάλι, αν είχες φυτέψει κάποια από τα παραπάνω, τότε μπορείς να έρθεις στον ώμο του Κηπολογίου να κλάψεις σιωπηρά. Ανθεκτικά φυτά, λοιπόν, είναι: φυλλοβόλα δέντρα, θάμνοι αειθαλείς και πλατύφυλλοι, κάποια ελάχιστα παχύφυτα.
Αυτά που σίγουρα την έβγαλαν καθαρή είναι τα κωνοφόρα! Μπορεί να έχουν άσχημη όψη (καφέ ή μπεζ χρώμα) και να νομίζεις ότι ξεράθηκαν. Όχι, μην ανησυχείς. Είναι το φυσιολογικό χρώμα που παίρνουν κωνοφόρα, πυξάρια, και άλλα φυτά το χειμώνα.
Πάγωσαν ολοσχερώς ή τμηματικά;
Σε κάποια φυτά μπορεί να συνέβη το εξής: να πάγωσε μόνο το υπέργειο τμήμα τους και το υπόγειο τμήμα τους να είναι μια χαρά. Έτσι, την άνοιξη θα πετάξουν από τη ρίζα νέα βλαστάρια και εσύ θα κάνεις σαν τρελός κηπουρός από τη χαρά σου.
Από όσα αναφέρθηκαν πιθανόν να πάγωσε το υπέργειο και όχι το υπόγειο τμήμα στα παρακάτω: πάπυρος, κάποια παχύφυτα, τηλέγραφος, σπαράγγι και πολλά άλλα.
Τι μπορώ να κάνω τώρα;
Αυτή τη στιγμή που ακόμη κάνει κρύο προτείνω να κάτσεις σπιτάκι σου και να χουχουλιάσεις στη ζεστούλα με μία φλις κουβερτούλα στα πόδια. Όταν αποφασίσεις να βγεις έξω στο κρύο και το αγιάζι θα πρέπει να κόψεις και να πετάξεις όλα τα παγωμένα – λιωμένα – σάπια τμήματα των φυτών σου και να αφήσεις ότι μοιάζει γερό και πράσινο.
ΤΠ
Το Κηπολόγιο ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και δε το σκιάζει παγωνιά καμιά – έχει γαλότσες και εκείνα τα λούτρινα προστατευτικά αυτιών.
Κλάδεψε και πέτα τα παγωμένα τμήματα
Κλάδεψε και πέτα τα παγωμένα τμήματα
Τι δεν πρέπει να κάνω σε καμία περίπτωση;
- Μην ρίξεις λίπασμα!
- Μην ποτίσεις αν πιστεύεις ότι θα ξαναπέσει η θερμοκρασία την ίδια μέρα κάτω από το μηδέν.
- Μην μεταφέρεις σε εσωτερικό θερμαινόμενο χώρο φυτά τη στιγμή που έξω έχει θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.
Τα παράξενα της παγωνιάς
Είναι κάποια φυτά που ζούνε στην κοσμάρα τους και γι’ αυτό τα αγαπάμε. Δε τους νοιάζει τι καιρό κάνει. Δε χαμπαριάζουν από κάτι Αριάδνες. Αυτά τα φυτά, λοιπόν, προστατευμένα με νάυλον βέβαια, άαααααντεξαν, όπως ο Ρουβάς.
Σέδο- δεν έπαθε τίποτε και ανθίζει κιόλας
Πάπυρος- δεν έπαθε τίποτε και ανθίζει κιόλας
Και τέλος έχουμε το παχύφυτο “διχασμένη προσωπικότητα”. Το bipolar φυτό που δεν μπορεί να αποφασίσει το ίδιο φυτό αν θα παγώσει ή όχι. Και έτσι πάγωσε το μισό και το υπόλοιπο μισό συνεχίζει ακάθεκτο.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.