Να μη στα πολυλογώ, διάβασες ήδη τον τίτλο και έχεις πάρει πρέφα τι όμορφα πράγματα θα δούμε στο σημερινό ποστ στο Κηπολόγιο. Θα δούμε “Κήπους του κόσμου” και συγκεκριμένα ένα όμορφο πάρκο 6,4 χιλιομέτρων παράλληλα με τις ακτές του ποταμού Hudson στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Λέγεται Riverside Park και είναι καταπράσινο, γεμάτο λουλούδια και ζωή από τους περίοικους και όχι μόνο.
Λίγα λόγια για την περιοχή
Λίγο παραδίπλα και στο ίδιο επίπεδο με το πάρκο περνάει ένας δρόμος χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η περιοχή είναι κατοικημένη (ρεζιντένσιαλ που λέμε), γεμάτη διαμερίσματα και δεν έχει αγορά ή μαγαζιά . Ο δρόμος είναι η Riverside Boulevard (όλα ριβερσάιντ τα ονόμασαν, λογικό) και παράλληλα με το δρόμο υπάρχει μία σειρά από ουρανοξύστες. Πολλοί από τους ουρανοξύστες ανήκουν σε εκείνον τον κύριο με τα βαμμένα ξανθά μαλλιά που είναι σα να τα φύσηξε ο αέρας και μετά δεν μπόρεσε να τα κάνει κουμάντο κανένας κομμωτής. Για το λόγο αυτό, τα κτίρια έχουν στις εισόδους τους τις ίδιες ταμπέλες με το όνομα του κυρίου αυτού και έτσι μπερδεύεσαι πού είσαι, ποιο κτίριο θέλεις, από πού ήρθες, πού πηγαίνεις. Όλα γράφουν “Trump place”. Διαβάζω τώρα στην Wikipedia ότι είχε στην ιδιοκτησία του 230 στρεμματάκια στην περιοχή αυτή και αντί να τα σπείρει στάρι και μπαμπάκι, τα έχτισε. Να, δες, είναι τα κτίρια που βλέπεις ξοπίσω. Μπροστά στα κτίρια βλέπεις να περνάει ένας υπερυψωμένος περιφερειακός δρόμος που δεν ενοχλεί κανέναν: ούτε τους κατοίκους, ούτε τους ποδηλάτες στο πάρκο, ούτε τους διαβάτες στον αποκάτω δρόμο. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: σε ένα από δαύτα έχει σπίτι ο Bruce Willis, ξες, ο πολύσκληρόςγιαναπεθάνει.
Οι κάτοικοι απολαμβάνουν το πάρκο
Βγαίνοντας, λοιπόν, οι κάτοικοι από τα κτίρια βρίσκονται σε 1 λεπτάκι σε ένα καταπράσινο πάρκο και κάνουν τις αθλοπαιδιές τους, βγάζουν βόλτα τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, απολαμβάνουν τη θέα, συλλογίζονται τι είναι ο άνθρωπος, αναρωτιούνται αν έκλεισαν τον θερμοσίφωνα και αράζουν στα γρασίδια διαβάζοντας Κηπολόγιο στα τάμπλετ. Στο πάρκο υπάρχουν και καφενέδες για να πιεις ένα ρόφημα, παιδικές χαρές για να ξεδώσουν οι μικροί μας φίλοι (πωπω κλισέ), πίστα για σκέιτμπορντ, γήπεδα μπάσκετ, χάντμπολ και μπέιζμπολ (νομίζω μπέιζμπολ είναι αυτό με ρόπαλο και το γάντι φούρνου, αλλά δεν είμαι και σίγουρη) κ.α. Παντού θα συναντήσεις παγκάκια (όλα πεντακάθαρα), περίεργα υπερυψωμένα καθίσματα και τραπεζάκια όπου μπορείς να ξεκουράζεσαι κάπου κάπου – 6,4 χιλιόμετρα είναι αυτά, μη τα υποτιμάς.
Δέντρα, γρασίδια και πολλά αγρωστώδη
Πάντα μου άρεσαν τα αγρωστώδη σε κήπους κοντά σε θάλασσα και νερά. Σημείωση: αγρωστώδη φυτά είναι αυτά τα μακριά χόρτα που συναντάμε στη φύση ή κήπους και μοιάζουν με σιτάρια (πολύ γενική περιγραφή, αλλά νομίζω ότι είπες “αααα, ναι, κατάλαβα”). Δες πόσα τέτοια αγρωστώδη χόρτα έχει στο πάρκο μας.
Επίσης, δες πόσο ταιριαστές δίπλα στα νερά του ποταμού είναι οι ιτιές οι κλαίουσες. Τις λατρεύω και αυτές, καθώς ρίχνουν απαλά τα λυγισμένα κλαδιά τους και φτιάχνουν ένα φουσκωτό ομπρελίνο. Όταν ήμουν μικρή παίζαμε με την ξαδέρφη μου κάτω από μία τέτοια ιτιά που έφτιαχνε πελώρια ομπρέλα. Ξέγνοιαστα ανέμελα παιδικά χρόνια, τότε που δε σ’ ένοιαζε τίποτε πέρα από το πόσα πουράκια έμειναν μέσα στο τενεκεδένιο κουτί.
Αν δε θέλεις να κάτσεις σε παγκάκι, μπορείς να την πέσεις στα γρασίδια. Πολλές πράσινες επιφάνειες που σε περιμένουν να αράξεις, να κουτρουβαλήσεις ανάμεσα σε παπάκια ή να σκαρώσεις ένα πικ νικ.
Σε όλο το μήκος του πάρκου θα συναντήσεις και διάφορα γλυπτά. Να, αυτός εδώ ο κύριος για παράδειγμα είναι γλυπτός και κάθεται και ατενίζει.Α, είπα ατενίζει και θυμήθηκα. Στο πάρκο αυτό καθόταν ώρες ατέλειωτες και κοιτούσε τον ποταμό ο Έντκαρ Άλαν Πόε.
Ποιος φροντίζει το πάρκο;
Πρώτα πρώτα, να μην ξεχνάμε ότι το πάρκο το φροντίζουν οι ίδιοι οι πολίτες με το να μην το καταστρέφουν. Αλλά, γιατί να το καταστρέψουν; Ξέρω ‘γω; Εδώ γιατί τα καταστρέφουν; Ούτε αυτό το ξέρω. Επίσης, μπορεί κάποιος να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη συντήρηση του πάρκου και την ανάδειξή του. Μπορεί να γίνει μέλος καταβάλοντας μία συνδρομή ή να βοηθήσει εθελοντικά σε εργασίες του πάρκου. Όπως και στο Central Park, ο καθένας μπορεί να υοθετήσει ένα παγκάκι και να το αφιερώσει στο αμόρε του, σε κάποιον εκλιπόντα, στη γειτόνισσα, στη συμπεθέρα του. Αν, δε, σε ενδιαφέρει να δουλέψεις στο πάρκο, να ξέρεις ότι ψάχνουν υπεύθυνο συντήρησης των κήπων και μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου.
Ελπίζω να την ευχαριστήθηκες τη σημερινή βόλτα και να είπες για πολλοστή φορά: “Ααα, κηπολόγιό μου, αν δε είχα και σένανε, τι θα ήμουν στη γή;” Μπορεί αλήτης νάσουνα, νάχες καταστραφεί.
Θυμήσου παλιότερες βόλτες και κάνε ένα πέρασμα να ξαναδείς φωτογραφίες.
- Central Park στη Νέα Υόρκη
- Εξωτικός κήπος στο Μονακό
- Βοτανικός Κήπος Wilhelma στη Στουτγκάρδη
- Κήποι στο Ουζμπεκιστάν
- Κήποι στο Χονγκ Κονγκ
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τις πάρεις χωρίς να αναφέρεις την πηγή όπου τις βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο. Λεπτομέρειες εδώ.