Φίλοι του Κηπολογίου, γεια σας. Σήμερα θα δούμε ένα εντελώς καλοκαιρινό φυτάκι το οποίο στολίζει από τα παλιά χρόνια τις αυλές και τις γλάστρες σε όλη τη χώρα κάθε καλοκαίρι. Ένα μικρό φυτό που αν και δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση θα σας χαρίσει πολλά λουλούδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σας συστήσω: Παιδιά, από εδώ η πορτουλάκα. Πορτουλάκα, από εδώ τα παιδιά.
Πώς είπαμε ότι σε λένε;
Πράγματι έχει παράξενο όνομα που περισσότερο θυμίζει μικρό χωριό της Βραζιλίας 27 χιλιόμετρα έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Πορτουλάκα, όμως, είναι το επιστημονικό της όνομα στα λατινικά (Portulaca grandiflora). Το κοινό της όνομα που είναι πιθανότερο να έχετε ακούσει είναι “μεσημεράκι”. Αλλά, γιατί μεσημέρακι και όχι απογευματάκι ή βραδάκι; Επειδή, από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι ανοίγει τα λουλούδια της. Νωρίς το πρωί, από το απόγευμα και μετά, και όταν έχει συννεφιά τα πέταλα των λουλουδιών της είναι κλειστά, σφιχταγκαλιασμένα μέσα στα μπουμπουκάκια.
Σε άλλες πιο νότιες περιοχές θα ακούσεις να την λένε και “μεταξάκι”. Μήπως όμως σου θυμίζει κάποιο άλλο γνωστό ζιζάνιο; Που φυτρώνει το καλοκαίρι στα χωράφια και τους κήπους και το κόβεις για να το κάνεις σαλάτα. Ναι, ναι, καλά κατάλαβες. Είναι η γλυστρίδα!
Πού να φυτέψω πορτουλάκα;
Η πορτουλάκα έχει έρπουσα ανάπτυξη. Άρα, αν την φυτέψεις σε μία κρεμαστή ζαρντινιέρα θα απλώσει και θα κρεμάσει τα κλαδιά της όμορφα και χαριτωμένα. Αν την φυτέψεις σε παρτέρι, θα απλώσει και θα γεμίσει το παρτέρι. θα κάνει πολύ καλή εδαφοκάλυψη και θα βοηθήσει ώστε να μη φυτρώσουν ζιζάνια.
Τι χρώμα να διαλέξω;
Η πορτουλάκα βγάζει άνθη σε καλοκαιρινά χρώματα που ταιριάζουν με όλα τα μαξιλάρια στο φερ φορζέ σαλονάκι και με όλα τα καφτάνια σου. Διαλέγεις: κοραλί, κίτρινα, ροζ, φουξ, κόκκινο, πορτοκαλί. Συχνά θα δεις να πωλούνται γλάστρες με παραπάνω από ένα φυτά με διαφορετικά χρώματα άνθους. Επέλεξέ το, για έξτρα ομορφιά, έξτρα καλοκαιρινή μαγειά και δροσιά.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.