Σου έχω ετοιμάσει 3 συμβουλίτσες (τιπς, που λέμε και στο χωριό μου) για να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πιο τρισχαριτωμένη. Διάβασέ τες μία προς μία με μεγάλη προσήλωση. Και μη μου λες μετά ότι δε στα ‘πα.
Πώς βγάζω τα ζιζάνια;
Αν πας να τραβήξεις τα ζιζάνια από το τσουλούφι (από την κορυφή των φύλλων δηλαδή), το πιο πιθανό είναι να σου μείνει στο χέρι το τσουλούφι και το ζιζάνιο να μην ξεπαστρεφτεί. Θα μείνει μέσα στο χώμα η ρίζα του και θα ξαναβγάλει φύλλα και ξανά προς της δόξα θα τραβήξει.
Ο καλύτερο τρόπος για να βγάλεις το ζιζάνιο είναι ο εξής: με δυο δάχτυλα πιάνεις από πολύ χαμηλά το ζιζάνιο (ακριβώς δίπλα στο χώμα) και το τραβάς με δύναμη προς τα έξω. Έτσι, θα βγει ολόκληρο το σύστημα. Ακόμη πιο εύκολα γίνεται η δουλειά αν το χώμα είναι βρεγμένο.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για πότισμα;
Πολύ νωρίς το πρωί, πριν φύγεις για τη δουλειά κάνε ένα πέρασμα και δρόσισε τα γλαστράκια σου. Έτσι, θα είναι φρεσκοποτισμένα όταν θα τα βρει η μεγάλη ζέστη του μεσημεριού. Ακόμη, η παραπανίσια υγρασία θα εξατμιστεί εύκολα, και δε θα δημιουργήσει πρόσφορα έδαφος για μύκητες. Επίσης, το πρωί έχεις άπλετο φως και μπορείς να παρατηρήσεις αν υπάρχουν έντομα ή άλλα προβλήματα στα λουλουδάκια σου. Αν ποτίζεις το βράδυ, όσα φώτα κι αν ανάψεις δε θα εξιχνιάσεις τον τετράνυχο ή τα κοκκοειδή.
Αν δεν προλαβαίνεις να ποτίσεις πολύ νωρίς το πρωί (ε, λογικό, συνήθως όλοι φεύγουμε αλαφιασμένοι), μπορεί άνετα να ποτίσεις αργά το βράδυ και αφού πέσει ο ήλιος.
Ό,τι και να γίνει πάντως μην ποτίσεις το μεσημέρι, μηηηηηηηηηηηη! Θα βγουν γρήγορα μεγάλες καφέ κηλίδες πάνω στα φύλλα και τα φυτά θα ταλαιπωρηθούν.
Πώς κάνω ψεκασμούς;
Εντόπισες έντομα, κάμπιες, ακάρεα και ένα κάρο άλλα πετεινά του ουρανού πάνω στα φυτά σου. Τρώνε και τσιμπάνε τα φύλλα σου και οδηγούν το φυτουλάκι σου με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό.
Αρχικά, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία για να κρίνει ποια ακριβώς είναι η προσβολή και σε ποιους τρόπους αντιμετώπισης θα πρέπει να προχωρήσει. Το ιδανικό είναι τους ψεκασμούς να τους κάνει ο επαγγελματίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι πλέον, η πώληση φυτοφαρμάκων δεν είναι δυνατή σε ερασιτέχνες. Οι ερασιτέχνες μπορούν κάλλιστα να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα κατάλληλα για αυτούς. Πάνω στις συσκευασίες αναγράφεται ότι επιτρέπεται η πώληση σε ερασιτέχνες.
Αν πρέπει να ψεκάσεις με κάποιο φυτοφάρμακο μην ξεχάσεις τα εξής:
- φόρα γάντια και μάσκα (όχι του κλόουν, αλλά μιας χρήσεως από το φαρμακείο – αν πρόκειται να ψεκάσεις 2-3 γλάστρες)
- φόρα μάσκα επαγγελματική (μεγάλη, με φίλτρο – αυτή που σε κάνει να μοιάζεις διαστημάνθρωπος) αν πρόκειται να ψεκάσεις πολλά, μεγάλα φυτά και δέντρα
- πάρε ένα καλό ψεκαστήρι: μικρό (του ενός λίτρου, από τα είδη οικιακής χρήσης) ή μεγάλο με τρομπίτσα φλοπ φλοπ (5-10 λίτρων, από τα γεωργικά είδη)
- πάρε μία σύριγγα από το φαρμακείο, για να υπολογίσεις σωστά τα ml του φυτοφαρμάκου
- μην ψεκάζεις ποτέ όταν φυσάει ή όταν έχεις υπόνοιες ότι θα βρέξει
- μην ψεκάζεις ποτέ κάτω από την ντάλα ήλιο
- μην τρως, καπνίζεις, πίνεις φραπουτσίνο, μιλάς στο κινητό ή το σταθερό όταν ψεκάζεις
- μην ψεκάζεις αν υπάρχει υγρασία πάνω στα φύλλα (συνήθως συμβαίνει πρωινές ώρες) – ε και πότε να ψεκάσω; μην ψεκάζεις τότε, τότε και τότε!
- για σωστή εφαρμογή του σκευάσματός σου και παραμονή του στο φυτό χωρίς να ξεπλυθεί, ανάμειξε μαζί με αυτό και κάποια κολλητική ουσία (όχι κόλλα UHU, ρώτα στο μαγαζί με τα φυτοφάρμακα, ξέρουν αυτοί). Η χρήση κολλητικής ουσίας δε συνιστάται τόσο για οικιακή χρήση και φυτά μπαλκονιού, όσο για ψεκασμούς μεγάλης κλίμακας και μεγάλων δέντρων κήπου
- μην αποθηκεύεις τα φυτοφάρμακα δίπλα στα μακαρόνια φαρφάλες ή δίπλα στα πλέιμομπίλ του μικρού Αγησίλαου. Να τα βάλεις σε ένα μέρος δροσερό και σκιερό μακριά από τα πάντα. Στην απομόνωση. Ουστ!