“Θέλω ένα αειθαλές δέντρο στο μπαλκόνι μου. Τι να φυτέψω;” Είναι μία από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που δέχομαι εδώ, στα Headquarters του Κηπολογίου στη Θεσσαλονίκη, από τους αναγνώστες. Και μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω με ένα άρθρο αποκάλυψη, ώστε να το μάθει όλη η πλάση. Εσπεριδοειδές να φυτέψεις! Διάβασε προσεκτικά όμως, για να μη την πατήσεις…
Μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά
Πώς μοσχομυρίζει αυτό το άνθος της λεμονιάς! Άλλο να στο λέω, και άλλο να το μυρίζεις στο μπαλκόνι σου. Η λεμονιά, λοιπόν, είναι από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή καθώς στα παλιά τα χρόνια πολλοί συνήθιζαν να έχουν μία στην αυλή τους. Άλλωστε λεμόνια όλοι χρειάζονται στην κουζίνα τους!
Μην ξεχνάς: η λεμονιές είναι ευαίσθητες στο κρύο και την παγωνιά. Στη Βόρεια Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε το χειμώνα να μεταφερθεί σε φωτεινό εσωτερικό χώρο ή να προφυλαχτεί έξω με νάυλον ή ύφασμα αντιπαγετικό. Αν είσαι στη Χαλκιδική τα πράγματα αλλάζουν, καθώς το κλίμα είναι πιο μαλακό και η λεμονιά σου θα τα καταφέρει το χειμώνα έξω ακόμη και τσιτσίδι. Επίσης, αν είσαι στη Χαλκιδική πιάσε ξαπλώστρα από τώρα, γιατί πάλι χαμός θα γίνεται το καλοκαίρι. Αν είσαι πάλι στην Κοζάνη ή το Νευροκόπι, άσε καλύτερα τις λεμονιές κατά μέρους και φύτεψε κανα έλατο.
Για να την βοηθήσεις να βγάλει μπόλικα λουλούδια εμπλούτισε το χώμα της με ένα λίπασμα. Η πρώτη λίπανση του έτους γίνεται στο τέλος του χειμώνα. Αφότου ανθίσει η λεμονιά, θα δέσει καρπούς. Πρόσεξε στο σημείο αυτό να μην την παραποτίζεις, γιατί θα ρίξει τα άνθη της αντί να τα δέσει σε καρπό. Είναι μαγικό να βλέπεις τα μικρα – μπιλάκια λεμόνια να μεγαλώνουν. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των καρπών βοήθησέ την με λίπασμα για εσπεριδοειδή πλούσιο σε κάλιο και καλό πότισμα, ώστε να μην αφυδατωθούν τα λεμόνια. Αν θέλεις πολλά λεμόνια πολλές φορές το χρόνο, διάλεξε μία πολύφορη λεμονιά!
Κέρκυρα, Κέρκυρα, με το ποντικονήσι
Όταν ακούς κουμ κουάτ σου έρχεται στο μυαλό τι άλλο εκτός από την Κέρκυρα. Έχεις πάει; Αν όχι, να πας. Πολύ πλούσιο σε βλάστηση νησί. Καμία σχέση με τα κατάξερα νησιά του Αιγαίου. Σαν μικρό τροπικό νησί στην άκρη του Ιονίου.
Αυτό το εσπεριδοειδές θα σε συναρπάσει. Δε θα χρειαστεί να κάνεις τίποτε. Απλά φύτεψέ το σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σου και άφησέ το εκεί. Ρίχνε και λίγο νερό κάπου κάπου. Δεν υπάρχει περίπτωση με την ελάχιστη περιποίηση να μην κάνει πολλά λουλούδια και μπόλικα φρουτάκια. Θα σε κάνει πολύ χαρούμενο κηπουρό το κουμ κουάτ. Άσε που θα μαζέψεις τα κουμ κουάτ και μπορείς να τα κάνεις και γλυκό του κουταλιού. Θυμήσου όμως και πάλι να μη το παραποτίσεις όταν πάει να δέσει καρπό. Αποτελεί γλυκιά έκπληξη μέσα στη μιζέρια του χειμώνα καθώς το κουμ κουάτ ανθίζει μέσα στο Δεκέμβριο, τότε που όλα έιναι βαρετά στους κήπους.
Κάτω στο γιαλό εκεί, νεραντζούλα φουντωτή
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας μικρό δρόμος στο κέντρο, η Αγίου Μηνά. Στην Αγίου Μηνά υπήρχε για πολλά χρόνια μία πανέμορφη δενδροστοιχία με μεγάλες νεραντζιές. Όλο το χειμώνα ήταν γεμάτες μεγάλα νεράντζια και το καλοκαίρι όλος ο δρόμος μοσχομύριζε από τα λουλούδια τους. Αλλά με τις μεγάλες παγωνιές του 2017 οι περισσότερες το είπαν το ποίημα, τα τίναξαν τα πέταλα, είδαν τα ραδίκια ανάποδα. Λίγες νερατζιές έχουν απομείνει πλέον στη Θεσσαλονίκη…
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ανθεκτικές στο κρύο και την παγωνιά. Είναι ανθεκτικές και μάλιστα πολύ. Το χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα τον περνάνε χωρίς να φασκιωθούν σε νάυλον και υφάσματα παγοπροστασίας. Αυτό που συνέβη όμως το 2017 ήταν κάτι ανήκουστο, κάτι υπερβολικό για τα δεδομένα.
Στο μπαλκόνι σου θα δείξει πολύ όμορφα μία νεραντζιά αν θέλεις να έχεις ένα αειθαλές δέντρο, για να χαίρεσαι την πρασινάδα χειμώνα καλοκαίρι. Έχει μικρές απαιτήσεις συντήρησης και φροντίδας. Είναι ανθεκτικό δέντρο από όλες τις απόψεις καθώς, μην ξεχνάς, πάνω σε νεραντζιές γίνονται εμβολιασμοί για να πάρουμε άλλα εσπεριδοειδή όπως πορτοκαλιά, μανταρινιά κτλ.
Διάλεξε γλάστρες για τα εσπεριδοειδή σου
Μιας και όπως βλέπεις και εσύ τα παραπάνω φυτά είναι ντελικάτα, με το γυαλιστερό τους φύλλωμα και τα νυφιάτικα άνθη τους δε μένει παρά να τα φυτέψεις σε μία επίσης ντελικάτη και σένια γλάστρα. Διάλεξε μία ντιζαϊνάτη γλάστρα για να ταιριάξει απόλυτα και να αναδείξει την αρχοντιά του φυτού. Θες να φτιάξεις ένα μίνι δασάκι από δεντράκια; Φύτεψέ τα σε μία ζαρντινιέρα!
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.