Κατακλύστηκε το Κηπολόγιο από ερωτήσεις, email, σχόλια, μηνύματα και φωτογραφίες μαραγκιασμένων φυτών σε viber και messenger, επιστολές, χτυπήματα θυροτηλέφωνου και κουδουνιού πόρτας, φωνές από το παραδίπλα μπαλκόνι και την απέναντι ταράτσα, κλάματα στον φωταγωγό. Όλοι αναρωτιούνται και περιμένουν μία απάντηση, ένα νεύμα, ένα κάτι από το Κηπολόγιο, στην ερώτηση: τελικά πάγωσαν τα φυτά μου;
Εγώ, πάλι, τρώω κέικ καρότο, κοιτάζω το θερμόμετρο περιμένοντας να ανέβει η θερμοκρασία και χαζεύω τον κύριο Φρόστυ από το παράθυρο. Και αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τα φλέγον αυτό ζήτημα, που ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα.
Πάγωσαν;
Παιδιά, δεν ξέρω αν πάγωσαν τα φυτά σας! Εδώ δεν ξέρω αν πάγωσαν κάποια δικά μου φυτά, που δυστυχώς δεν μπόρεσα να μεταφέρω σε εσωτερικό χώρο. Ξέρω όμως πώς θα το καταλάβετε.
Αν πάγωσε ΜΟΝΟ το υπέργειο τμήμα σε ένα φυτό, θα φανεί αφού περάσει η παγωνιά και πάρει η θερμοκρασία θετικό πρόσιμο για 2-3 μέρες. :
- θα μοιάζουν τα φύλλα του άρρωστα ή/ και με στίγματα
- θα μαυρίσουν τα φύλλα του ή θα αλλάξουν χρώμα, πχ θα κιτρινίσουν
- θα λυγίσουν τα κλαδιά και δε θα μπορεί να σταθεί όρθιο (σαν πρωτοετής φοιτητής στη Φωλιά του Κόκορα στις 3 το ξημέρωμα – τι θυμήθηκε πάλι το Κηπολόγιο;)
- θα μαζευτούν τα φύλλα τους σαν γκοφρέ χαρτί (εκείνο που κάναμε χειροτεχνίες στο σχολείο στα μέσα της δεκαετίας του ’80)
- αν είναι παχύφυτο θα ασπρίσουν τα φύλλα ή/και θα λιώνουν σαν παγωτό που λιώνει (λιωμένο παγωτό, κολλάει στο χέρι)
- και τέλος πολύ βασικό: οπωσδήποτε θα βγάλει νέα φύλλα μόλις έρθει η άνοιξη και κάνει ζέστη της προκοπής
Αν πάγωσε ΟΛΟ το φυτό, υπέργειο και υπόγειο τμήμα, θα φανεί την άνοιξη:
- θα συμβούν τα παραπάνω αλλά ΔΕ θα βγάλει νέα φύλλα μόλις έρθει η άνοιξη και κάνει ζέστη της προκοπής
Τι κάνω τώρα;
Φτιάξε και εσύ ένα κέικ καρότο αρχικά. Και ετοιμάσου να κάνεις λίγη δουλίτσα μόλις ανέβει η θερμοκρασία και μπορείς να βγεις με άνεση στο μπαλκόνι ή τον κήπο. Φόρεσε ζεστά ρούχα και αδιάβροχα παπούτσια, πχ γαλότσες που φοράει και το Κηπολόγιο, και μη μου βγεις έξω με τις εσπαντρίγιες και τον αστράγαλο γυμνό. Πάρε ένα καθαρό κλαδευτήρι (που το έχεις απολυμάνει με καθαρό οινόπνευμα) και ξεκίνα να κλαδεύεις ό,τι έχει προσβληθεί από την παγωνιά. Δηλαδή ό,τι ταιριάζει με τις περιγραφές στην προηγούμενη παράγραφο (μαύρα φύλλα, λυγισμένη κλαδιά, λιωμένα παχύφυτα κτλ). Κλάδεψέ τα όσο πιο χαμηλά μπορείς. Μη λυπηθείς ότι θα χαθεί μεγάλο μέρος του φυτού σου. Άλλωστε πιθανόν να χαθεί έτσι κι αλλιώς, αφού ίσως να πάγωσε. Χρειάζεται να φύγει όλο το ταλαιπωρημένο τμήμα του φυτού, ώστε να πάρει πιο γρήγορα και εύκολα δυνάμεις το φυτό και να βγάλει νέα φύλλα – αν είναι να βγάλει.
Τι κάνω την άνοιξη;
Ρίχνω λίπασμα για να βοηθήσω τα φυτά μου και φροντίζω να ποτίζονται σωστά. Αν ρίξω λίπασμα, δε τα ποτίσω και τα αφήσω στο έλεος του Θεού, δε θα καταφέρω και πολλά καθώς το λίπασμα θα τα κάψει τα φυτά. Ελέγχω αν βγάζουν νέα φύλλα από τον κορμό που έμεινε ή κατευθείαν μέσα από το χώμα.
Και επειδή μάλλον πάγωσαν κάποια από τα φυτά που ήταν έξω, όπως ήταν αναμενόμενο, κάτσε αναπαυτικά στον καναπέ σου και ρίξε μία ματιά στο Φυτώριο Χορομίδη, ώστε να διαλέξεις τι θα φυτέψεις για να εμπλουτίσεις τον κήπο και το μπαλκόνι σου και να γεμίσεις τα κενά που προέκυψαν. Αειθαλείς θάμνους, φουντωτά αγρωστώδη, αναρριχώμενα!
Η συνταγή για το κέικ καρότο
Δε θα σε άφηνα έτσι, φίλε, αναγνώστη.
1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 ποτήρια καρότο τριμμένο στο ρεντέ στις μεγάλες τρύπες
2 ποτήρια αλέυρι
2 ποτήρια ζάχαρη
5 αυγά
3 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια μπέικιν
Ψήνω για 45′ στους 180 βαθμούς Κελσίου ή 356 βαθμούς Φαρενάιτ ή 453,15 βαθμούς Κέλβιν ή 815,67 βαθμούς Ράνκιν (αυτό πρώτη φορά το ακούω και εγώ!)
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.