Ποια φυτά αντέχουν στο λίγο κρύο; Ποια φυτά αντέχουν στο κρύο αλλά όχι στην παγωνιά; Ποια φυτά δεν χαμπαριάζουν ούτε από κρύα ούτε απο παγωνιές; Όλα σήμερα θα τα δούμε εδώ μαζί παρεούλα, γύρω από τη φωτιά στο τζάκι, θα σας τα διηγηθώ σαν παραμύθι. Σα μια γλυκιά ιστοριούλα, όπως η κατασκευή θερμοκηπίου στο μπαλκόνι σου. Λάβλι!
Αρχικά, σίγουρα αντέχουν έξω όλο το χρόνο και στο κρύο και στη ζέστη όσα φυτά φυτεύουμε σε κήπους, πάρκα, νησίδες, δενδροστοιχείες και φράχτες. Προφανώς, πριν φυτευτούν επιλέχτηκαν τα κατάλληλα. Επομένως, μπορείς να επαναπαυτείς ότι αν δεις ένα φυτό φυτεμένο στη γη σε κάποια από τα παραπάνω μέρη, σημαίνει ότι αντέχει στον παγωμένο χειμώνα. Προσοχή: ό,τι δεις, ισχύει μόνο για την περιοχή σου! Αν βρίσκεσαι στην Κρήτη μην συμβουλεύσεις την ξαδέρφη της κουμπάρας σου στην Κομοτηνή να φυτέψει κάκτους στον κήπο επειδή στη δικιά σου περιοχή δεν παθαίνουν τίποτε. Όχι. Κοντά στο νου κι η γνώση.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν, ότι τα περισσότερα φυτά που πωλούνται στα ελληνικά φυτώρια είναι ανθεκτικά στο κρύο. Θάμνοι σε φράχτες, δέντρα φυλλοβόλα ή δέντρα αειθαλή (π.χ. πεύκα, ελιές), αλλά όχι λεμονιές και πορτοκαλιές. Όλα τα κωνοφόρα, επίσης, είναι σούπερ ανθεκτικά στο κρύο (κυπαρίσσια, λεμονοκυπάρισσα, λέιλαντ, γιουνίπερους κτλ). Τέλος, μια χαρά αντέχουν αυτά που ευδοκιμούν στη φύση. Πώς το ανακαλύπτεις; Πάνε μία βόλτα στο βουνό, σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι σου και πάρε ιδέες!
Σούπερ ανθεκτικά στο χειμωνιάτικο κρύο, όσο κι αν είναι αυτό, αντέχουν και οι χειμωνιάτικοι βολβοί που ήδη έχουν πετάξει φύλλα (τουλίπες, ζουμπούλια, φρέζιες κτλ).
Πάμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Στο λίγο κρύο, και χωρίς να πέσει η θερμοκρασία κάτω από μηδέν, δεν αντέχουν ο ιβίσκος ο συριακός, οι πλουμέριες, οι μπρουγκμάνσιες, τα φυτά εσωτερικού χώρου (μπέντζαμιν, φίκοι διάφοροι, σεφλέρα, δράκαινα, ζάμια κτλ), καθώς και τα εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές), οι φοίνικες, οι χαμαίρωπες, κάποια παχύφυτα, κάποιοι κάκτοι, οι ορχιδέες, διάφορα τροπικά φυτά. Ο ιβίσκος και άλλα φυτά, θα ρίξουν τα φύλλα τους και αν δεν πάγωσε όλο το φυτό θα πετάξουν φρέσκα την άνοιξη. Αν πάγωσε όλο το φυτό, δε θα πετάξει τίποτε. Επίσης, τα περισσότερα παχύφυτα δε θα πάθουν κάτι, απλά θα πάρουν μία καφετιά όψη, θα μοιάζουν λίγο μίζερα, αλλά μόλις έρθει η ζεστούλα θα πάρουν και πάλι τα πάνω τους. Τα κουμ κουάτ, σαν αυτό της φωτογραφίες, αντέχουν το λίγο κρύο, δε αντίθεση με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή.
Στο πολύ κρύο και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και μένουν εκεί για ώρες ή και για μέρες, δεν αντέχουν ακόμη περισσότερα φυτά. Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι μερικά από αυτά. Μερικά παραδείγματα: καλαγχόες, μπιγκόνιες, τηλέγραφος, εχεβέρια, αλόη, μολόχες, γεράνια, μαστιχιές, πελαργόνια. Μεγάλη αντοχή παρ’ όλα αυτά δείχνουν κάποια είδη σέδου.
Τώρα, αν έχεις απορία αν τα δικά σου φυτά πάγωσαν ή τη σκαπούλαραν σε κάποιο κρύο, δες πώς είναι κάποια φυτά που δε την πάλεψαν κάποτε κάστανο και πάγωσαν. Συγκεκριμένα, πάγωσαν οι γεμάτοι νερό ιστοί τους και μετά έλιωσαν. Και αφού έλιωσαν, έγειραν δειλά δειλά προς τα κάτω, λιωμένα, αδικοχαμένα, χτυπημένα από τη μοίρα και την αδικία ενός κόσμου όχι τόσο αγγελικά πλασμένου.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.