Σήμερα θα κάνουμε μία ανασκόπηση στα φυτά που κλαδεύονται και θα τονίσω πότε ΔΕΝ κλαδεύουμε το καθένα. Σε άλλα site κηπουρικής θα διαβάσει κανείς πότε κλαδεύουμε το κάθε φυτό. Αλλά το Κηπολόγιο δεν είναι το άλλο site κηπουρικής. Είναι το μοναδικό αγαπημένο σου site που ξέρει τα μυστικά και σου τα λέει φωναχτά.
Βιβούρνο τίνους
Ου κλαδεύσεις μετά τα Χριστούγεννα το βιβούρνο τίνους (τίνους είσαι συ;;;). Το βιβούρνο ανθίζει τέλος Ιανουρίου μέχρι και Απρίλιο και φέρνει το μήνυμα ότι έρχεται η άνοιξη με τα πολλά λουλούδια, τις πεταλούδες και τα πικ νικ στα πάρκα. Κλάδεψέ το αφότου τελειώσει την ανθοφορία του για να του δώσεις σχήμα ή απλά να το συμμαζέψεις.
Κίτρινο γιασεμί
Ου κλαδεύσεις το κίτρινο γιασεμί τον χειμώνα. Αν και το χειμώνα γίνονται τα βαριά κλαδέματα και μπορείς άφοβα να ξεπαστρέψεις ό,τι σου κόβει τη θέα, ό,τι παραμεγάλωσε και ό,τι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, το κίτρινο γιασεμί θα το αφήσεις στην ησυχία του. Ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα, τότε που η μιζέρια στα χρώματα των κήπων χτυπάει τιλτ και τα μόνα λουλούδια είναι οι πανσέδες. Άφησέ το να τελειώσει την άνοιξη με την ανθοφορία και το κλαδεύεις αργότερα.
Ελαίαγνος
Ου κλαδεύσεις τον ελαίαγνο στα μέσα του φθινοπώρου, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο. Ο ελαίαγνος ανθίζει τότε και αν του κόψεις τα κλαδάκια θα δώσεις μία κλωτσιά στην πλούσια ανθοφορία που θα σου χάριζε απλόχερα. Τα λουλούδια του ελαίαγνου όπως έχεις διαβάσει ξανά στο κηπολόγιο αναδύουν μία θεϊκή πολύ έντονη γλυκιά μυρωδιά μελιού που προσελκύει μέλισσες, περαστικούς, εξωγήινους.
Τσιντόνια και φορσύθια
Και οι δύο ανθίζουν τέλος χειμώνα – αρχές άνοιξης. Άρα, αν τις κλαδέψεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα φυτά μέσα στο χειμώνα θα χάσεις τα πολλά λουλούδια και θα χάσεις όλη την ουσία. Γιατί αυτά τα δύο φυτά τα φυτεύεις αποκλειστικά και μόνο για τα εντυπωσιακά και με έντονα χρώματα λουλούδια τους, καθώς από γενικότερη ομορφιά δε λένε και πολλά πράγματα. Η τσίντονια θα γεμίσει τα γυμνά κλαδιά της με ροζ, πορτοκαλί ή σομόν λουλούδια και η φορσύθια με κατακίτρινα.