Διαβάζω συνέχεια στο ίντερνετ για τρόπους για να διατηρήσετε τα λουλούδια στο βάζο περισσότερες μέρες. Και επειδή θέλω να σας προφυλάξω απο το να κάνετε έστω και έναν από τους άκυρους τρόπους αυτούς, αποφάσισα να σας πω με δυο λόγια τι παραγματικά κάνουμε για να διατηρήσουμε τα λουλούδια μας πολύ καιρό στο βάζο. Όταν λέμε πολύ καιρό, δεν εννοούμε παραπάνω από 1 εβδομάδα βέβαια. Μερικά από όσα διαβάζω προτείνουν να ρίξεις μέσα στο νερό κέρματα, χλωρίνη, στοματικό διάλυμα, ζάχαρη και δεν ξέρω και εγώ τίποτε άλλο. Μη δίνεις σημασία: άκου μόνο το Κηπολόγιο που σ’ αγαπάει και θα σου πει όλη τηναλήθεια.
Δώσε ιδιαίτερη σημασία στο εξής: όλες οι φωτογραφίες που θα δεις, αποτελούν αριστουργήματα που έκανε το Κηπολόγιο για εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις κτλ) και μπορείς να δεις περισσότερα εδώ και να επικοινωνήσεις για να μάθεις λεπτομέρειες για στολισμό εκδηλώσεων.
Κόβω τις άκρες των κοτσανιών
Μόλις μπει ο γαμπρός με το λουλουδικό στο χέρι για να ζητήσει το χέρι της κόρης σου ή το δικό σου χέρι, ή μόλις μπει ο καλός σου με ένα μάτσο τριαντάφυλλα για να τον συγχωρέσεις που ξέχασε τα γενέθλιά σου, γεμίζεις χαρά και έκπληξη. Αφού καταλαγιάσουν τα πνεύματα και δώσει ο πεθερός την προίκα (2 στρέμματα άρτια οικοδομήσιμα στη Νέα Ραιδεστό ή 3 διαμερίσματα που είχε πάρει αντιπαροχή σε οικοδομή στη Χαριλάου) θυμήσου να μην αφήσεις την ανθοδέσμη εκτός νερού! Βάλτην αμέσως στο νερό. Αν έχεις χρονο στο μεταξύ να κάνεις και ένα κλαδεματάκι στις άκρες των κοτσανιών, κάντο. Αλλιώς κάντο μόλις φύγουν τα συμπεθέρια.
Προσοχή: στα κοτσάνια κόβεις 2-3 εκ από τις άκρες τους και μάλιστα όχι κάθετα, αλλά πλάγια. Έτσι μεγαλώνεις την επιφάνεια που θα είναι ανοιχτή στο κοτσάνι για να λαμβάνει νερό. Αν μπορείς, λύσε την ανθοδέσμη για να μην ακουμπάνε τα κλαδιά μεταξύ τους. Αν πιστεύεις πως αν την λύσεις θα χαλάσει η όμορφη σύνθεσή της, τότε άστην ως έχει.
Προσοχή και πάλι: τα κοτσάνια θα τα ξανακόβεις 1εκ κάθε φορά που θα αλλάζεις το νερό στο βάζο.
Τα λουλούδια ζεσταίνονται
Τα κομμένα λουούδια τα διατηρούν για πολύ καιρό οι ανθοπώλες σε ψυγεία, καθώς κινδυνεύουν να μαραθούν από τη ζέστη. Η ζέστη είναι αυτή που δημιουργεί και αναπτύσσει βακτήρια μέσα στο νερό του βάζου. Επίσης, η ζέστη είναι αυτή που κάνει τα άνθη να ανοίγουν ακόμη πιο γρήγορα, να μαυρίζουν και έτσι να τελειώνει σύντομα ο χρόνος ζωής τους.
Γι’αυτό, τοποθέτησε το βάζο ή την αθοσύνθεση της συμπεθέρας σε ένα μέρος δροσερό, μακριά από τον ήλιο και το καλοριφέρ.
Δροσερό νερό
Και αφού το νερό θα αναπτύξει τα βακτηριάκια του θέλεις δε θέλεις, όσο δροσερό και να είναι το σπίτι σου, καλό θα είναι να το φρεσκάρεις. Κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, άλλαζε το νερό στο βάζο και βάζε φρέσκο δροσερό νεράκι της βρύσης.
Ασπιρίνη, ντεπόν, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά, ιμόντιουμ.
Κάθε φορά που διαβάζω κάπου ότι πρέπει να ρίξεις μία ασπιρίνη μέσα στο βάζο για να κρατήσουν πολύ καιρό τα λουλούδια σου, ένας φαρμακοποιός καταπίνει αμάσητα αναβράζοντα δισκία βιταμίνης σε.
Η αλήθεια είναι ότι όντως κάποια δουλίτσα θα την κάνει η ασπιρίνη. Ίσως σκοτώσει και μερικά βακτήρια. Αλλά αν το νερό δεν αλλάζει και μένει εκεί για μέρες, μην περιμένεις θαύματα.
Χλωρίνη, με άρωμα φρεσκάδας, άρωμα φρεσκάδας τι ωραία μυρωδιά
Παιδιά, εγώ ποτέ δεν κατάφερα να μην λυποθημήσω μυρίζοντας χλωρίνη. Γι’ αυτό και φοράω πάντα μασκούλα για να χλωρινιάσω το μπάνιο. Άσχετο.
Λένε να βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη μέσα στο βάζο με το νερό. Ναι, πράγματι και πάλι, κάποια βακτήρια θα τα σκοτώσει. Αλλά και όλη τη χλωρίνη να αδειάσετε, αν δεν αλλάζετε το νερό και δεν κουτσουρεύετε τα κοτσάνια, μην περιμένετε χαΐρι.
Συντηρητικό σε μπιλάκια για βάζα
Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά συντηρητικά για το νερό στα βάζα, σε μορφή μπιλακίων. Μπορείτε να τα βρείτε και να τα χρησιμοποιήσετε, κάνουν καλή δουλίτσα. Αλλά και πάλι, προσέχετε όσα προαναφέρθησαν σε σχέση με το νερό και το κουτσούρεμα των κοτσανιών.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.