Πολλές φορές οι πελάτες με μπαλκόνια μικρά και μεγάλα ή πελώριες βεράντες μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη μου ζητάνε κάτι γι’ αυτούς φαινομενικά δύσκολο: να κρυφτούν. Ζητούν την απόλυτη ιδιωτικότητα στο μπαλκόνι τους και να μη τους ενοχλεί ο γείτονας ο απέναντι και ο διπλανός στη μεσοτοιχία την ώρα που χαλαρώνουν στο μπαλκόνι τους διαβάζοντας Κηπολόγιο. Αλλά φυσικά το Κηπολόγιο ξέρει τι πρέπει να κάνει για να νιώθεις μόνος σου και ήσυχος στο μπαλκόνι σου στην καρδιά της μεγαλούπολης! Μάθε και εσύ!
Επιλέγω ζαρντινιέρα
- Αν θέλεις να γίνει ψηλός και καμαρωτός ο φράχτης στο μπαλκόνι σου θα χρειαστείς μεγάλες ζαρντινιέρες και όχι γλάστρες. Οι γλάστρες θα δημιουργούν κενά ανάμεσά τους, ενώ με τη ζαρντινιέρα ο φράχτης θα είναι πιο πυκνός και συμπαγής με λιγότερα κενά.
- Η ζαρντινιέρα σου θα πρέπει να είναι ελαφριά και εύκολη στη μετακίνηση καθώς θα πρέπει συχνά να τις μετακινείς λίγο μπροστά για να καθαρίζεις τη σκόνη και τα πεσμένα φύλλα από πίσω. Επίσης, μία βαριά ζαρντινιέρα όπως η πήλινη θα επιβαρύνει με ακόμη περισσότερο βάρος το μπαλκόνι σου, ένα βάρος που μαζί με το βάρος του χώματος και του φυτού ίσως είναι απαγορευτικό για τις αντοχές του μπαλκονιού σου.
- Μη τσιγκουνευτείς στο μέγεθος. Όταν θέλεις να φτιάξεις φράχτη με φυτά που θα πρέπει να μεγαλώσουν και σε ύψος και σε πλάτος χρειάζεσαι μπόλικο χώμα ώστε να έχουν χώρο οι ρίζες να αναπτυχθούν. Θα χρειαστείς σίγουρα βαθιά ζαρντινιέρα με μήκος 1 μέτρο ώστε να χωρέσουν 2 μεγάλα φυτά το ένα δίπλα στο άλλο. Οι διαστάσεις που συνήθως έχουν αυτές οι βαθιές ζαρντινιέρες είναι περίπου 1×0,4×0,4.
- Και πάμε τώρα στο σημαντικό θέμα που είναι η τιμή, τα λεφτά, τα μπικικίνια. Το κόστος τους κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με την ποιότητα, τον σχεδιασμό, την εταιρία, τον τρόπο παραγωγής τους. Μπορείς να έχεις για πολλά χρόνια μία ζαρντινιέρα χαμηλού κόστους. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Αν βέβαια επιλέξεις μία ακριβότερη, σημαίνει ότι θα έχεις σίγουρα καλύτερη ποιότητα πλαστικού και προφανώς θα απολαμβάνεις καλύτερο ντιζάιν στο μπαλκόνι σου για να βλέπει η συμπεθέρα και να ζηλεύει. Αν πάλι έχεις εστιατόριο ή ξενοδοχείο νομίζω πως μία λιτού ντιζάιν όμορφη ζαρντινιέρα θα σου προσδώσει κύρος για να σε εκτιμήσουν ιδιαίτερα πελάτες σου.
- Πάνω που θα το ξεχνούσα: μην ξεχάσεις να πάρεις πιάτα για κάτω από τις ζαρντινιέρες. Πρέπει να καταλήγουν κάπου τα νερά που θα στραγγίζουν χωρίς να σου λερώνουν το μπαλκόνι.
Επιλέγω φυτά
Τα μυστικά για έναν επιτυχημένο φράχτη είναι δύο: το φυτό που θα φυτευτεί να είναι αειθαλές και να έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Αν είναι φυλλοβόλο τότε θα είναι δύσκολα τα πράγματα για κάποιους μήνες που θα ρίχνει τα φύλλα του και θα μπορεί ο γείτονας να σου κάνει κουκου τζα μέσα από τα γυμνά κλαδιά του. Αν είναι αργής ανάπτυξης όπως πχ πυξάρι θα δεις τον φράχτη ψηλό και πυκνό όταν το εγγόνι σου θα πάρει το δεύτερο post doc.
Κάποιες καλές επιλογές είναι η φωτίνια, το βιβούρνο λούσιντουμ, το δαφνοκέρασο, ο μετροσίδηρος και η δάφνη. Ας τα δούμε ένα προς ένα.
Φωτίνια
Αγαπημένη μου η φωτίνια και το ξέρεις, φίλε αναγνώστη. Πολύ γρήγορη ανάπτυξη, κόκκινο φύλλωμα, κλαδεύεται όπως θέλεις, πυκνός φράχτης. Κοίτα τι όμορφη που δείχνει μέσα στην ντελικάτη ζαρντινιέρα!
Βιβούρνο λούσιντουμ
Πολύ αγαπητό, επίσης, το έχω φυτέψει καν και καν σε πολλούς πελάτες για τα πολλά πλεονεκτήματά του: γυαλιστερό φύλλωμα, πυκνός φράχτης, εύκολη συντήρηση.
Δαφνοκέρασος
Αυτός ο δαφνοκέρασος, παιδιά, εμενά ποτέ δε με συνάρπασε στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μου αρέσει όταν μεγαλώνει λίγο και γι’ αυτό σου προτείνω να επιλέξεις έτοιμα αναπτυγμένα φυτά, όπως αυτό της φωτογραφίας. Όταν περάσουν χρόνια ανθίζει κιόλας και κάνει πολύ εντυπωσιακό άνθος.
Μετροσίδηρος
Αλήθεια είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα δε θα τον συναντήσεις τον μετροσίδηρο συχνά σε κήπους. Αποτελεί επιλογή για κήπους στο νότο όπου ευδοκιμεί και δεν κινδυνεύει από το κρύο και τις παγωνιές. Έχει αυτό το ιδιαίτερα όμορφο γκρίζο φύλλωμα με το όμορφο στρογγυλό σχήμα.
Δάφνη
Η δάφνη είναι ορθόκλαδος θάμνος που θα χρειαστεί λίγο παραπάνω φροντίδα ώστε να μην ξεφύγει σε ύψος. Θα πρέπει, λοιπόν, να την κλαδεύεις πιο οργανωμένα ώστε να μπορεί να μεγαλώνει και σε πλάτος. Άλλωστε μετά το κλάδεμα έχεις και ένα μεγάλο ατού: αποξηραίνεις όλα τα υγιή μόνο φύλλα και τα αποθηκεύεις για χρήση την μαγειρική.
Φωτογραφίες: Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.