Φωτίνια (Photinia x fraseri ‘Red Robin’)
Την έχεις δει παντού, σε πολλούς κήπους, τη θες απεγνωσμένα να το φυτέψεις και στον δικό σου κήπο; Θες κάτι απλό, λιτό κι απέριττο, που συχνά πυκνά θα κάνει ένα κόκκινο μπαμ και θα σε κάνει τον πιο χαρούμενο κηπουρό του κόσμου; Φύτεψε φωτίνιες, πολλές, στη σειρά, μπόλικες!
Περιγραφή
- Αειθαλής πλατύφυλλος θάμνος, καταπράσινος όλο το χρόνο στον κήπο σου. Και κατακόκκινος την άνοιξη.
- Τα φρέσκα φύλλα του είναι εντυπωσιακά κόκκινα, κάτι που ευνοείται από την έκθεσή της στον ήλιο: περισσότερη έκθεση, πιο κόκκινα φύλλα.
Ανάπτυξη
- Πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Μεγαλώνει τακ τουκ. Στο πίτς φυτίλι. Τσακ μπαμ. Στο άψε σβήσε. Μέχρι να πεις κύμινο. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και τα 3 μέτρα.
- Φτιάχνει καταπράσινο, συμπαγή, φουντωτό φράχτη με έντονες κόκκινες εικαστικές παρεμβάσεις.
- Μέτρια οικονομική λύση. Μην πάρεις μεγάλα φυτά. Πάρε μικρά και θα μεγαλώσουν γρήγορα. Τιπ: άλλωστε τα μικρά φυτά εγκαθίστανται και ριζώνουν καλύτερα στον κήπο, έχοντας πιο υγιή ανάπτυξη.
Ανθοφορία
- Ανθίζει την άνοιξη για περίπου 1 μήνα, και τα άνθη της είναι μεγάλα άσπρα μπουκέτα.
- Τα λουλούδια της αναδύουν μία μυστήρια, ίσως λίγο δυσάρεστη και βαριά μυρωδιά.
- Και σίγουρα όσο παραμένει ανθισμένη, καθυστερεί η βλάστηση νέω φύλλων.
- Άσε που όταν τελειώνει την ανθοφορία αφήνει πίσω κάτι μαδημένα κλαδάκια με ξεραμένα λουλούδια που πρέπει να κόψεις, αλλιώς η φωτίνια σου περισσεύει μιζέρια και θλίψη. Οπότε αν με ρωτάτε, θα προτιμούσα να μην ανθίζει. Από μένα είναι “όχι” τα άνθη της. Αλλά ποιος με ρώτησε εμένα;
Φως, νερό, όχι τηλέφωνο
- Της αρέσει το φως, οι ηλιόλουστες θέσεις
- Δεν θέλει υπερβολικό νερό, δεν της αρέσει το μόνιμα βρεγμένο χώμα
- Τηλέφωνο δεν έχει ζητήσει ακόμη
Προσοχή
- Μη την μπερδέψεις με τη Φωτίνια νάνα. Μοιάζουν πολύ, αλλά η νάνα μένει κοντοστούπα μια ζωή. Δε θα σου φτιάξει φράχτη στον αιώνα τον άπαντα, παρά μόνο μία μικρή ταπεινή χαμηλή μπορντούρα.
Τι να προσέξεις:
-
Φύτευση το ένα δίπλα στο άλλο σε απόσταση περίπου 0,70μ.
- Φύτευση όλο το χρόνο, αλλά αν αποφύγεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι σαφώς καλύτερα.
- Ρίξε τυρφόχωμα μέσα στον κάθε λάκκο. Διαμόρφωσε λάκκους γύρω από τον κάθε κορμό για να κρατάει νερό και να κάνεις οικονομία.
- Πιθανός εχθρός της φωτίνιας: ψείρες . Δε απειλείται η ανάπτυξή της και μετά από λίγο καιρό θα φύγουν μόνες τους, όταν θα φύγει και η γλυκιά άνοιξη που τις κουβάλησε.
- Πιθανή ασθένεια της φωτίνιας: σκούρες στρόγγυλες κηλίδες στα φύλλα. Πρόκειται για μυκητίαση. Κλαδεύεις τα προσβεβλημένα φύλλα και τα καις. Απολυμαίνεις αμέσως το κλαδευτήρι.
- Μπορείς να την κλαδέψεις και να τη διαμορφώσεις στο ύψος και σχήμα που θέλεις. Πρόσεξε: μη την αφήνεις να ξεφύγει σε ύψος και να μένουν γυμνά και χωρίς φύλλα τα κάτω κλαδιά της. Θυμήσου τα τιπς για κλαδέματα.
- Αφού είναι τόσο ανθεκτική στα κλαδέματα, και αν δε τη θες για φράχτη ,μπορείς να κόψεις όλα τα κλαδιά μέχρι το ύψος των ματιών σου και να αφήσεις μία φούντα από κλαδιά στην κορυφή. Έτσι, την έχεις κάνει μικρό δεντράκι, κατάλληλο για μικρό κήπο, μπαλκόνι ή στο κέντρο του παρτεριού. Και αφού θα είναι ένα μικρό και τρισαχριτωμένο δεντράκι, θα πρέπει να κόβεις κάθε φορά που πετάγονται τα φρέσκα κλαδιά από μάτια κατά μήκος του γυμνού κορμιού. Αυτά τα κλαδιά τρώνε όλο το “φαγητό” από το δεντράκι σου, αναπτύσσονται σε χρόνο μηδέν και κόβουν την ανάπτυξη από την κόμη του δέντρου σου.
Δε σ’ άρεσε αυτός ο φράχτης; Διάλεξε έναν άλλο, μικρό, μεγάλο, πράσινο, κόκκινο:
Φράχτης με λέιλαντ
Φράχτης με ελαίαγνο
Φράχτης με πικροδάφνη
Φράχτης με αγγελική
Φράχτης με ρυγχόσπερμο
Φράχτης με βερβερίδα
Φράχτης με πυξάρι
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.