Ήρθε ο καιρός που όλοι περιμέναμε. Ο καιρός που θα λιώσουμε στην ξαπλώστρα. Ο καιρός που θα πηγαίνουμε στις παραλίες με τις ομπρέλες και τις πετσέτες παραμάσχαλα, και με σακούλες με πρωινό και ισοθερμικά τσαντάκια με φρούτα και νερά να κρέμονται από τα χέρια μας. Το ελληνικό καλοκαίρι που όλοι αγαπήσαμε.Αλλά και σένα κηπουρέ, τι να σε κάνω τώρα; Να μη σ’ αφήσω να πας διακοπές και να κάθεσαι να βοτανίζεις τα παρτέρια σου μέσα στη ζέστη; Σε πονάει η ψυχή μου, σε λυπάμαι. Όχι, δε θα σ’ αφήσω να λιώσεις με την τσάπα στο χέρι. Πριν ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου και την κοπανήσεις για διακοπές, σκέψου μόνο πώς θα ποτίζονται τα λουλουδάκια σου, όσο εσύ θα σέρνεσαι από Γλαρόκαβο σε Ποσείδι και από Νταμούχαρη σε Παπά Νερό.
Ο καλοθελητής
Αν έχεις κάποιον καλό φίλο, κάποια πρόσχαρη γειτόνισσα, κάποια καλή πεθερά ή μια πρόθυμη συννυφάδα, ή έστω έναν φίλο από το facebook, ζήτα ευγενικά να περνάει κάθε 2-3 μέρες να ρίχνει μπόλικο φρέσκο νερό στα φυτά σου.
Προσοχή: μη το ζητήσεις από κάποιον που δεν είχε ποτέ ούτε γιούκα στο μπαλκόνι του γιατί: α) θα τον φέρεις σε δύσκολη θέση αφού δε θα έχει ιδέα πόσο νερό να ρίξει, β) δε θα ρίξει τη σωστή ποσότητα νερού και μπορεί να μην γίνει σωστό πότισμα.
Το αυτόματο πότισμα
Επέλεξε οτι θες να καταλήξεις σε αυτή τη λύση εγκαίρως και εγκατέστησέ το από νωρίς το καλοκαίρι. Έτσι, θα μπορείς να το ελέγχεις για αρκετό καιρό, θα το συνηθίσουν τα φυτά και θα μπορείς να έχεις σιγουριά ότι θα ποτίζονται όλα σωστά όταν θα φύγεις διακοπές. Μην τρέχεις με τη μεζούρα την προηγουμένη των διακοπών να μετρήσεις πόσα μέτρα λάστιχο χρειάζεσαι και ταυτόχρονα η Σούλα να σε ρωτάει ποιο παντελόνι να σου βάλει στη βαλίτσα. Είχες όλη την άνοιξη μπροστά σου να το σκεφτείς – όχι το παντελόνι ντε, το πότισμα.
Προσοχή: ενδείκνυται αν έχεις πολλές γλάστρες ή κήπο. Αν έχεις τρεις κατιφέδες και πέντε πετούνιες, τότε είναι πεταμένα λεφτά να κάνεις ολόκληρη εγκατάσταση. Βάλτο να ποτίζει αργά τη νύχτα ή νωρίς το ξημέρωμα, τότε που λαλούν τα κοκόρια, που στο δίκτυο ύδρευσης δεν έχει κίνηση και έχεις μεγαλύτερη πίεση. Έτσι κι αλλιώς, το καλύτερο πότισμα γίνεται εκείνες τις ώρες.
Το μπουκάλι – στρουθοκάμηλος
Είναι κλασσική μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί εδώ και χρόνια. Γεμίζεις ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι με νερό, βιδώνεις το καπάκι (πάνω στο οποίο έχεις κάνει μία τρυπούλα) και το αναποδογυρίζεις μέσα στη γλάστρα σου. Έτσι, σιγά σιγά θα στάζει νερό. Μπορεί να κρατήσει για περίπου 1 βδομάδα, ανάλογα με τη ζέστη και το χώμα. Προτείνεται στο στόμιο να βάλεις και ένα κομμάτι βαμβάκι, ώστε να νοτίζει και να αποδεσμεύει σιγά σιγά και πιο οικονομικά το νεράκι.
Προσοχή: δεν ενδείκνυται αν έχεις άπειρες μικρές γλάστρες ή 3 στρέμματα γκαζόν. Το εφαρμόζεις αν έχεις λίγες γλάστρες ή ζαρντινιέρες.
Σακούλες με φυτίλια
Στην αγορά κυκλοφορούν κι οπλοφορούν κάτι σακουλίτσες τις οποίες τις γεμίζεις με νερό με τις κρεμάς στο πλάι της γλάστρας. Εμπεριέχονται φυτίλια. Βυθίζεις τη μία άκρη του φυτιλιού στο νερό και την άλλη μέσα στο χώμα. Σιγά σιγά θα πίνει νερό το φυτό σου.
Προσοχή: ενδείκνυται για λίγες γλάστρες.
Ζελεδάκι
Επίσης, στην αγορά υπάρχει ένα διαφανές τζελ το οποίο το αμολάς μέσα στη γλάστρα και αυτό αρχίζει και λιώνει και παρέχει υγρασία στα φυτά σου.
Προσοχή: αγόρασέ το μόνο αν έχεις 4-5 γλάστρες, δεν είναι και πάμφθηνο.
Δεν έχω να κάνω τίποτε άλλο παρά να σου ευχηθώ να περνάς καλά εκεί που παραθερίζεις. Μα τι ωραία λέξη η λέξη “παραθερίζω”! Μυρίζει δεκαετία ογδόντα, δε νομίζεις; Δεκαετία ογδόντα… Δεν υπήρχαν αντηλιακά, υπήρχε ελεύθερο κάμπινγκ, υπήρχε παγωτό πατούσα και φοφίκο. Μόνο τα φοφίκο ξαναβγήκαν από τότε. Όλα τα άλλα χάθηκαν στη σιγαλιά. Ω, Κηπολόγιο, είσαι τόσο ρομαντικό! <3<3<3