Φτιάξε πανεύκολα τα δικά σου φυτά από σενέκιο με μόνο ένα κλαδάκι του. Ό,τι πιο εύκολο: να πολλαπλασιάσεις το σενέκιο και πανεύκολα και γρήγορα αυτό να μεγαλώσει και να ντύσει ολόκληρο το κάγκελο ή τον φράχτη σου. Θα απορείς, βέβαια, ποιο είναι το σενέκιο. Είναι αυτό με τα πράσινα δερματώδη φύλλα και τα κίτρινα λουλουδάκια που υπάρχει φυτεμένο παντού: σε μπαλκόνια, σε αυλές, σε φράχτες, σε κάγκελα (κάγκελα, κάγκελα παντού), σε δρόμους, σε ζανριντιέρες. Γιατί; Μα, επειδή πολλαπλασιάζεται πανεύκολα και μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Είναι αυτό που ποζάρει στη φωτογραφία.
Τι θα χρειαστείς:
- μοσχεύματα (κλαδάκια) από σενέκιο
- κλαδευτήρι
- βαζάκι με νερό
- γλαστράκι με χώμα
Πάνω στο πρώτο σενέκιο που θα πέσεις θυμήσου να κόψεις ένα δυο κλαδάκια. Ή όσα θέλεις βρε αδερφέ τελοσπάντων. Κόψε εσύ, χαμένα δεν πάνε. Και μην ξεχνάς: το κλαδάκι από σενέκιο θα βγάλει ρίζες και θα πιάσει σίγουρα. Πιο σίγουρα κι από το ότι αύριο θα βγει ο ήλιος.
Πάρε τώρα το κλαδευτηράκι που λέγαμε και κόψε τα ξερά, τα μίζερα, τα πολλά φύλλα και άσε μόνο 2-3 μόνο στην κορυφή του. Η αλήθεια είναι, καλέ μου αναγνώστη, ότι και να μη τα κόψεις τα φυλλαράκια, το σενέκιο θα πιάσει σίγουρα. Απλά κάνουμε επιστήμη εδώ και ακολουθούμε πρωτόκολλα. Δεν είμαστε τίποτε τυχάρπαστοι.
Αφού κόψεις τα φυλλαράκια αν είσαι no lifer (καλή ώρα εγώ για παράδειγμα) μπορείς να περάσεις την ώρα σου ταξινομώντας τα κλαδάκια κατά ύψος ή όπως αλλιώς θέλεις. Ή να φτιάξεις τους Ντάλτονς με κλαδάκια.
Για λίγο καιρό τοποθέτησέ τα μέσα σε ένα βαζάκι με νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες και να τα φυτέψεις.
Και μετά από καιρό θα δεις ότι έχουν βγάλει πολλές και πυκνές ρίζες (σου είπα ότι είναι σίγουρο ότι θα βγάλουν ρίζες, το θυμάσαι, ε;) και είναι έτοιμα για φύτεμα.
Φύτεψέ τα κλαδάκια σου με τις ρίζες τους πλέον σε γλαστράκια με χώμα και όταν μεγαλώσουν μεταφύτεψέ τα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε το φάντασμά μου που πόζαρε για τη φωτογραφία.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.