Το φθινόπωρο είναι μία πολύ καλή εποχή για να μαστορέψετε πιθανές ατέλειες στα γρασίδια σας, να το βοηθήσετε να επανέλθει μετά το καυτό καλοκαίρι και να το φρεσκάρετε ώστε να είναι και πράσινο και αφράτο και πάλι, τρελό μας καρναβάλι. Πάρε χαρτί και μολύβι γιατί στο σημερινό επεισόδιο να μιλήσουμε για τη φθινοπωρινή φροντίδα του γκαζόν. Και το μάθημα είναι sos. Πέφτει πάντα στις εξετάσεις όποιου έχει κήπο με γρασίδι.
Αρχικά, όταν λέμε γρασίδι εννοούμε οτιδήποτε πράσινο έχει κάποιος για εδαφοκάλυψη και κυλιέται πάνω του με τον σκύλο του, κουτρουβαλάει με τα παιδιά του ή κάνει πικ νικ με το παρεάκι. Μπορεί να είναι γκαζόν, μπορεί να είναι τριφύλλι, μπορεί να είναι και αγριάδα. Μπορεί να είναι και μπόλικα αγριόχορτα που φυτρώνουν μόνα τους και εμείς τα κουρεύουμε συνέχεια χαμηλά για να μένουν μεν πράσινα, αλλά να μη δημιουργούν πρόβλημα. Όλα αυτά χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και προδέρμ. Και εσύ, ναι εσύ κηπουρέ, πρέπει να τους την δώσεις. Την αγάπη, την φροντίδα και το προδέρμ.
Λίπασμα
Αρχικά να θυμηθούμε ότι στο γρασίδι, όπως και σε όλα τα φυτά, δε ρίχνουμε ποτέ λίπασμα μέσα στο καλοκαίρι και σε περίοδο καύσωνα. Έτσι, αφού περάσουν οι ζέστες και έρθει το φθινόπωρο μπορούμε να λιπάνουμε φυτά και γρασίδι για να τα προετοιμάσουμε για το χειμώνα που έρχεται. Για το γρασίδι χρησιμοποιούμε ένα αζωτούχο λίπασμα για να το βοηθήσει να ξαναδώσει φύλλα έντονου πράσινου χρώματος.
Επανασπορές
Μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστράφηκαν μικρά κομμάτια ή μεγάλα τμήματα του γρασιδού από διάφορους λόγους:
- προσβολή από μυκητιάσεις
- προσβολή από έντομα
- έντονη καταπάτηση από ανθρώπους και ζώα
- έλλειψη ποτίσματος (συμβαίνει πολύ συχνά να χαλάει κάποιο μπεκ και να το ανακαλύπτουμε αρκετά αργά, αφού φανεί μία επιφάνεια γκαζόν να ξεραίνεται)
Μη στεναχωριέστε και μην απελπίζεστε! Η εποχή είναι ταμάμ για να κάνετε τοπικές διορθώσεις – μπαλώματα στο γρασίδι σας πραγματοποιώντας επανασπορές. Πώς; Ακούστε προσεκτικά:
Θα αφαιρέσετε την κατεστραμμένη επιφάνεια και θα σκαλίσετε ελαφρά με ένα σκαλιστήρι. Θα ρίξετε λίγο χώμα πλούσιο σε τύρφη και θα διασπείρετε τον σπόρο. Θα τσουγκρανίσετε ελαφρά να πάει ο σπόρος παντού και θα καλύψετε με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως και στο σημείο εκείνο ποτίζετε πιο συχνά από το υπόλοιπο γρασίδι.
Προσοχή: αν έχετε αγριάδα η εποχή δεν είναι και πολύ καλή για επανασπορές καθώς η αγριάδα χρειάζεται πολύ ζέστη για να φυτρώσει
Τα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα
Είναι πολύ ρομαντικό που πέφτουν πάνω στο γκαζόν καφεκίτρινα και πορτοκαλί φύλλα των δέντρων και φτιάχνουν αυτό το όμορφο φθινοπωρινό χαλί. Χαρείτε το για λίγο, βγάλτε φωτογραφίες, πιείτε ένα ζεστό τσάι αναπολώντας το καλοκαιράκι που πέρασε και μετά στρωθείτε στη δουλειά. Θα πρέπει να μαζέψετε τα πεσμένα φύλλα εντός λίγων ημερών και να μη τα αφήσετε να καλύπτουν επιφάνειες του γρασιδιού, καθώς τις σκιάζουν και θα κιτρινίσουν.
Αφού μαζέψετε με μία χτένα τα φύλλα, ρίξτε τα στον κάδο κομποστοποίησης. Κρατήστε μερικά για να καλύψετε τους λάκκους των φυτών, καθώς έτσι θα τα βοηθήσετε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο κρύο του χειμώνα.
Πυκνό ξερό γκαζόν – thatch
Αν παρατηρήσετε καλά, θα δείτε ότι μετά από χρόνια το γκαζόν σας είναι πολύ πυκνό. Αν πάτε να το κόψετε με ένα πατόφτυαρο θα δείτε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη δύναμη. Αυτό συμβαίνει γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχει συσσωρευτεί οργανική ύλη (φύλλα και ρίζες του γκαζόν) κάτω από την πράσινη επιφάνεια. Aυτό το ξερό γκαζόν έχει σφηνώσει και δεν επιτρέπει να περνάει εύκολα το νερό (σκέτο ή με λίπασμα) και ο αέρας. Με απλά λόγια αποτελεί εμπόδιο για την σωστή ανάπτυξή του.
Αν η επιφάνεια είναι σχετικά μικρή (50-100 τ.μ.) τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ειδική τσουγκράνα με την οποία θα “χτενίζετε” το γκαζόν και θα αφαιρούνται αυτή η ξερή οργανική ύλη. Αν έχετε μεγάλη επιφάνεια, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που θα κάνει την ίδια δουλειά με ειδική μηχανή.
Προσοχή: το γρασίδι δε θα πρέπει να είναι καλά ποτισμένο ή να κάνετε αυτή τη δουλειά μετά από πολλές μέρες με βροχή. Καθώς έτσι θα το γδάρετε και η τσουγκράνα θα αφαιρεί άθελά σας και υγιές γρασίδι.
Εξαερισμός
Ο αερισμός του γρασιδιού είναι διαφορετική εργασία από την απομάκρυνση του thatch που αναφέρθηκε. Πρόκειται για δημιουργία μικρών κυλινδρικών τρυπών μέσα στο γκαζόν σε βάθος περίπου 10εκ. Η εργασία αυτή επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό του γκαζόν και βοηθάει να εφαρμοστεί καλύτερα το λίπασμα, αν μετά τον αερισμό ρίξετε λίπασμα και ποτίσετε.
Αν έχετε μικρή επιφάνεια, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά αυτή χρησιμοποιώντας ειδικά παπούτσια με καρφιά ή κινούμενο εξαερωτήρα ή μεταλλικό εργαλείο που το πατάς και κάνει τρύπες στο γρασίδι. Αν έχετε μεγάλη επιφάνεια θα χρειαστείτε μηχανοκίνητο εξαερωτήρα ή αλλιώς καροτιέρα. Χμ, γιατί την λένε καροτιέρα; Επειδή καθώς προχωράει κάνει τρύπες και αφαιρεί και πετάει μακρόστενα κυλινδρικά κομμάτια που μοιάζουν με καρότα.
Μάθε κι άλλα για τα μηχανήματα συντήρησης του χλοοτάπητα
Μάθε κι άλλα για τα εργαλεία συντήρησης του χλοοτάπητα
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.