Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σκαρώσαμε ένα μικρό θερμοκήπιο – ιδιοκατασκευή στο μπαλκόνι. Φέτος, ομολογουμένως, τα κρύα θα πιάσουν νωρίτερα από άλλες χρονιές και έτσι ανασκουμπωθήκαμε να στήσουμε εγκαίρως το θερμοκήπιο. Για να κλειδαμπαρωθούν μέσα τα φυτά και μέσα στη ζεστή σιγαλιά να ξεχειμωνιάσουν όμορφα κι ωραία.
Το ωραίο είναι ότι φέτος το θερμοκήπιο έγινε πιο διαστημικό από ποτέ. Δεν αποτελείται από σκέτο νάυλον που στερεώθηκε όπως όπως σε κάγκελα και τοίχο. Για να καταλάβεις τι εννοώ, ρίξε ένα βλέφαρο στο θερμοκήπιο που κάναμε πέρσι και πρόπερσι (Ήταν, λέει, ένας Πέρσης και ένας Πρόπερσης – παλιό αλλά διαχρονικό). Ε, καμία σχέση με το φετίνο. Να πέσει το βίντεο.
Υλικά και εργαλεία
Σημείωση: Δεν πειράζει που θα πολυμεριστεί (θα θρυμματιστεί) στο τέλος το απλό νάυλον. Πιθανότατα του χρόνου θα χρειαστείτε καινούριο.
Στήνοντας τον ξύλινο σκελετό
Θα κόψετε τα καδρόνια σας στις επιθυμητές διαστάσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας σκελετός που θα χωράει ανάμεσα στον τοίχο και το κάγκελο. Αν κόψετε στα δύο πλάγια καδρόνια που συνδέουν τον τοίχο με το κάγκελο τις άκρες τους υπό γωνία, τότε το καδρόνι θα στέκεται μόνο του, καθώς θα έχει σφηνώσει.
Τα ξύλα μεταξύ τους θα τα ενώσετε με τις γωνίες.
Σε κάποια κρίσιμα σημεία που μπορεί να μην είναι επαρκείς οι γωνίες, μπορείτε να κάνετε διάφορες πατέντες ενώματος, όπως εδώ με τον γκρι ιμάντα.
Για ακόμη καλύτερη στήριξη του σκελετού μπορείτε να τεντώσετε σύρμα διαγωνίως ενώνοντας τις γωνίες του πάνω τμήματος του σκελετού. Αυτό, λέει, λέγεται προένταση. Επίσης, δημιουργήστε και ένα πλαίσιο στη μία πλευρά του σκελετού στο οποίο πάνω θα τοποθετήσετε την πόρτα. Ε, ναι, από κάπου πρέπει να μπαινοβγαίνετε για να ποτίζετε.
Γεμίστε με τις γλάστρες
Αφού τελείωσει ο σκελετός και πριν καλύψετε τις επιφάνειες με το νάυλον, τοποθετήστε μέσα τις μεγάλες και βαριές γλάστρες που δε θα χωράνε από το άνοιγμα που αφήσατε για πόρτα. Φαντάζεστε να το κλείσετε τελείως το θερμοκήπιο και να μείνουν οι γλάστρες απ’ έξω και να μη χωράνε να μπουν; Μεγάλη επιτυχία!
Τοποθετήστε τα ναύλον
Ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε και τα νάυλον. Γιατί τι να σου κάνει ο σκέτος σκελετός; Τα νάυλον τα καρφώνετε πάνω στα καδρόνια με το καρφωτικό ξύλου που πήρατε (αυτό που είναι σα γιγάντιο συρραπτικό). Προσοχή μη συρράψετε κανα δάχτυλο…
Πρώτα πρώτα τοποθετήστε την επιφάνεια νάυλον στο μπροστά τμήμα του θερμοκηπίου, δηλαδή πάνω στο κάγκελο. Μετά ακολουθούν η πλευρά χωρίς την πόρτα, η σκεπή και τέλος η πλευρά από όπου θα μπαινοβγαίνετε και θα βάλετε την πόρτα. Τα ναύλον θα πρέπει να είναι πολύ καλά τεντωμένα, τσίτα, τέντα!
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Αφού κλείσεις όλες τις πλευρές με νάυλον και μείνει μόνο η πορτούλα, δες πώς μπορείς να την φτιάξεις. Θα ετοιμάσεις ένα πλαίσιο λίγο πιο μικρό από αυτό που έχεις προβλέψει πάνω στο σκελετό. Και θα το ντύσεις και αυτό με νάυλον. Θα το στερεώσεις πάνω στον σκελετό με μεντεσέδες. Όταν θα κλείνει η πόρτα θα την κάνεις να ασφαλίζει με αυτό το μαγνητάκι.
Voila το θερμοκήπιο με ξύλινο σκελετό και πόρτα! Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και κλειδαριά, και κουδούνι, και πατάκι έξω από την πόρτα, και γραμματοκιβώτιο και σημείωμα “δε δεχόμαστε διαφημιστικά”.
Καλό χειμώνα σας εύχεται το Κηπολόγιο, που θα ανοιγοκλείνει την πορτούλα του θερμοκηπίου όλη την ώρα για να χαιρετάει τα φυτά και να τους κάνει κούκου τζα!
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.