Δε σου μιλάει συχνά το Κηπολόγιο για τριανταφυλλιές. Σήμερα το πήρα απόφαση και θα σου πω πέντε πράγματα για τις τριανταφυλλιές, πώς να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει στον κήπο ή το μπαλκόνι σου και φυσικά πώς να τις φροντίσεις. Γιατί αν είναι κάτι που το θέλουν μπόλικο οι τριανταφυλλιές είναι η φροντίδα, το κανάκεμα και το ταχτάρισμα. Είναι ολίγον τι μη μου άπτου φυτά!
Θαμνώδεις
Ίσως οι πιο συνηθισμένες τριανταφυλλιές, καθώς ταιριάζουν σε γλάστρα, μεμονωμένες σε κήπο ή σε συστάδα σε παρτέρι. Έχουν κεντρικό κορμό από τον οποίο ξεκινούν οι διακλαδώσεις και έτσι αναπτύσσεται σε ύψος και σε όγκο το φυτό.
Αναρριχώμενες
Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές είναι ποικιλίες που ψηλώνουν πολύ και μπορούν να έχουν έναν κεντρικό κορμό ο οποίος ψηλότερα έχει πυκνά κλαδιά με πλούσια φύλλα και ανθοφορία. Μπορεί να φυτευτεί κοντά σε καφασωτά, πέργκολες και περιφράξεις ώστε να τις ντύσει με πρασινάδα και μπόλικα λουλούδια.
Εδαφοκαλυπτικές
Οι εδαφοκαλυπτικές είναι ποικιλίες που δεν ψηλώνουν ιδιαίτερα, αλλά αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο σε όγκο παράλληλα με το έδαφος. Χρησιμοποιούνται, μάντεψε, για εδαφοκαλυπτικούς σκοπούς! Δηλάδη για να γεμίσουν σε μικρό ύψος παρτέρια και χαμηλές μπορντούρες.
Πότε τις φυτεύω
Όποτε θες! Σχεδόν δηλαδή… Αν πρόκειται για φύτεψεις φυτό τριανταφυλλιάς σε γλάστρα, τότε μπορείς να το κάνεις όλο το χρόνο εκτός από ημέρες με πολύ ζέστη και καύσωνα και παγωνιές. Αν πρόκειται να φυτέψεις γυμνόριζα φυτά (φυτά χωρίς γλάστρα, χωρίς φύλλα, χωρίς χώμα, με τη ρίζα “γυμνή”, τσιτσίδι), θα το κάνεις αποκλειστικά χειμερινούς μήνες οποτε και πωλούνται τα φυτά αυτά. Αυτό γίνεται περίπου Δεκέμβριο – Φεβρουάριο.
Τι να προσέξω
Καθώς θα μεγαλώνει η τριανταφυλλιά σου πιθανότατα να πετάξει λαίμαργα κλαδιά από σημείο κοντά στη ρίζα και κάτω από το μπόλι (εκείνος ο “κόμπος” χαμηλά στο φυτό όπου έγινε ο εμβολιασμός). Αυτά τα κλαδιά πρέπει να κοπούν οπωσδήποτε γρήγορα καθώς τρώνε πολύτιμό φαγητό από το φυτό, αναπτύσσονται εις βάρος του και είναι και άγρια. Δεν εννοώ ότι δαγκώνουν, αλλά ότι είναι από το άγριο τμήμα του φυτού.
Ιδιαίτερη φροντίδα θέλουν οι τριανταφυλλιές καθώς προσβάλονται συχνά από ασθένειες και έντομα. Τα κυριότερα κακά της μοίρας της τριανταφυλλιάς είναι:
- ψείρες ή αφίδες: μικρά έντομαι που εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη και μαζεύονται σε πυκνές ομάδες πάνω σε μπουμπούκια και νέα φύλλα πριν ξετυλιχτούν.
- ωίδιο: μυκητίαση που είναι άσπρη σκόνη πάνω στα φύλλα και αναπτύσσεται και εξαπλώνεται μέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία. Εμφανίζεται, επίσης, αν καταβρέχουμε τα φυτά τριανταφυλλιάς με νερό καλοκαιρινούς μήνες.
- μελανή κηλίδωση: μυκητίαση κατά την οποία τα φύλλα μαυρίζουν τοπικά σε κηλίδες και πέφτουν. Αιτία είναι η αυξημένη υγρασία στο χώμα. Τα πεσμένα και άρρωστα φύλλα δεν πρέπει να τα ρίξουμε στο κομποστ, αν έχουμε, αλλά να τα κατατρέψουμε και να τα πετάξουμε στα σκουπίδια. Ιδανικά τα καίμε. Το φυτό πρέπει να κλαδευτεί και να απολυμανθεί το κλαδευτήρι.
- τετράνυχος: ακάρεο που μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φύλλα. Μεγαλό πρόβλημα, που μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί – μόνο αν δεν έχουμε πολλή ζέστη – με κατάβρεγμα με νερό πάνω στα φύλλα, καθώς το νερό είναι εχθρός του τετράνυχου.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.