Τι να μην κάνεις με το αληθινό έλατο που στόλισες
Αλλά, τι να κάνω;
Κλαδεύεις τα κλαδιά του και τα κόβεις σε μικρά κομμάτια. Μένει ο κορμός, τον οποίο κόβεις με ένα πριόνι επίσης σε μικρά κομμάτια. Τώρα μπορείς να τα βάλεις σε μία μεγάλη σακούλα και να τα πετάξεις στον κάδο των σκουπιδιών της γειτονιάς σου. Εναλλακτικά, αφού το τεμαχίσεις σε πολύ μικρά κομμάτια, μπορείς να το θάψεις σε ένα λάκκο στον κήπο σου μαζί με φύλλα και κλαδιά. Εκεί σιγά σιγά θα αποσυντεθεί, και δε θα ενοχλεί κανέναν. (Ψιλοσπλατεριά ακούγεται αυτό…) Αν δεν έχεις κήπο για να το θάψεις, μπορείς να το δώσεις σε κάποιο φυτώριο, που κατά πάσα πιθανότητα έχει κάποιο λάκκο και φτιάχνει κομπόστ. Μπορείς να ενημερωθείς, αν αναλαμβάνει κάτι τέτοιο ο δήμος της πόλης σου. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν υπηρεσία συλλογής για ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, διαστημόπλοια, έλατα κτλ) και μπορείς να τους καλέσεις να έρθουν να μαζέψουν το έλατό σου (ή το διαστημοπόπλοιό σου).
Πρόσεχε: τη σακούλα με το κομμένο έλατο δε τη ρίχνεις σε καμία περίπτωση σε κάδο ανακύκλωσης. Στον κάδο ανακύκλωσης ρίχνουμε επεξεργασμένα πράματα που θα τα ξαναεπεξεργαστούμε να τα φτιάξουμε νέα.
Αν στόλισες ζωντανό έλατο σε γλάστρα
Αν πάλι στόλισες ζωντανό έλατο σε γλάστρα μπορείς να το κρατήσεις στη γλάστρα που το αγόρασες αν είναι μεγάλη. Αλλιώς είναι καλή εποχή για να το μεταφυτεύσεις σε μία μεγαλύτερη. Το τοποθετείς στο μπαλκόνι σου σε ένα σημείο ηλιόλουστο, αλλά να μη το χτυπάει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος. Αν έχεις κήπο ή όταν μεγαλώσει και δεν χωράει πια σε γλάστρα, μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου. Διάλεξε ένα σημείο ευρύχωρο. Μη το σφηνώσεις ανάμεσα σε άλλα δέντρα ή θάμνους, σε γωνίες, κολλημένο σε τοίχο. Φρόντισε να έχει άπλα γύρω του ακτίνας 3 μέτρων. Φρόντισε να το ποτίζεις τακτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ρίξε λίπασμα για κωνοφόρα.
Άντε, σε νοικοκύρεψα πάλι. Μια χαρά θα τα καταφέρεις. Α, και πού ‘σαι: ρίξε και μια φασίνα στο σπίτι μέσα. Όχι τίποτε άλλο, να κάψεις όσα χλαπάκιαζες τόσες μέρες.
Άντε, και το χρόνου!