Εν όψει Πασχαλινών διακοπών, το αγαπημένο σου Κηπολόγιο σου εύχεται Καλό Πάσχα και με ρέγουλα τα αμνοερίφια.
Σου αφιερώνει, τι άλλο, κάτι καθόλου προβλέψιμο…
Μία πασχαλιά!
Η πασχαλιά (Syringa vulgaris) ανθίζει τώρα που σου μιλάω, και είναι πολύ λαχταριστή, μυρωδάτη και φουλ του μοβ. Είναι φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει ολόκληρο δέντρο ίσαμε κει πάνω. Τη συναντάς συχνά στα χωριά να έχει γίνει μεγάλο δέντρο και την χαίρεσαι κάθε Πάσχα. Το χειμώνα την κλαδεύεις για να τη διαμορφώσεις, να δώσεις πόδι στα ξερά κλαδιά και να την αραιώσεις από τα μπουρδουκλωμένα κλαδιά της. Μην ξεχνάς ότι είναι φυτό ελεύθερης ανάπτυξης και δεν θα πρέπει να την διαμορφώσεις αυστηρά και σε κάποια μορφή.
Ανθοφορία
Τι άλλο να σου πω για την πασχαλιά, δε χρειάζεται να σου πω τίποτε άλλο. Τα λέει όλα το θεσπέσιο άρωμα και το ζωηρό χρώμα της. Θα την βρεις σε μοβ, μελιτζανί, λευκό ακόμη και δίχρωμη. Ναι, ναι, δίχρωμη. Τα άνθη είναι μελιτζανί και έχουν στην άκρη τους λευκό φινίρισμα. Σαν γαλλικό μανικιούρ ένα πράμα. Όσον αφορά την άσπρη πασχαλιά είναι κι αυτή χαριτωμένη, αλλά…δεν έχει αυτό το κάτι. Εσύ διαλέγεις και παίρνεις ό,τι θέλεις. Αν έχεις μία φουντωμένη και γεμάτη με τσαμπιά λουλουδιά πασχαλιά, μπορείς να κόψεις κλαδιά με λουλούδια και να στολίσεις τα βάζα σου. Κρατάνε αρκετές μέρες, αρκεί να αλλάζεις μέρα παρά μέρα το νερό. Να μην ξεχάσω να σου πω για το άρωμά της. Μεθυστικό και φυσικά νοσταλγικό, αφού στους περισσότερους θυμίζει τα παιδικά χρόνια…
Εδώ κάπου θα σ’αφήσω να πας και συ να ετοιμάσεις σιγά σιγά τις βαλίτσες σου για το χωριό, να καθαρίσεις τα εντεράκια για το κοκορέτσι και να τυλίξεις κανα ντολμαδάκι για το μεζέ το μεσημέρι της Κυριακής πριν το αμνοερίφιο.
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.